SIBELIUS és ADAM HERD

A maFINN 2020. évi zenés karácsonyi kalendáriumában napról napra egy új videó jelzi az idő múlását és a karácsony közeledtét.

December 2-án egy Sibelius-mű csendül fel. Előadó: Adam Herd.

Adam Gordon Herd, zongoraművész Ausztráliában született. Bejárta a fél világot, zenei tanulmányai során több akadémián képezte magát, így Helsinkiben is. Ma már mint választott hazájáról beszél Finnországról.

Adam Herd

Sibeliust nem kell bemutatni a zeneismerők számára.
Jean Sibelius (1865-1957) svéd ajkú finn zeneszerző Finnország nemzeti zeneszerzője, a finn nemzeti zenekari muzsika megteremtője.


“Bartók és Kodály zenéjét szeretem. Mindketten a magyar lélek eredetiségét sugározzák. Bartók logikus formafelépítését szeretem, Kodálynál a nagyszabású tűz és lírai gondolatmenet ragad meg. Jól ismerem Bartók szvitjeit, zongoraszerzeményeit, Kodály dalait és zenekari műveit. A “Psalmus”-t a kor egyik legragyogóbb alkotásának tartom.

Érdekes, hogy érzésben egyek vagyunk. Mind a hárman hazánk nemzeti zenéjét képviseljük. Rokonlelkek vagyunk. Egy dologban mégis különbözünk, és ez az, hogy én népdalt sohasem gyűjtöttem, és műveimben azokat sohasem dolgoztam fel. A népdalgyűjtést szép és fontos munkának tartom és az eredményt óriási kincsnek tekintem.

Az én lelkemet azonban mégsem ezek fogták meg, hanem nemzeti eposzunk ősi sorai. Olvasom a Kalevalát és lelkemben muzsikát hallok. Így alkotok! És én boldogan írok, mert a finn lélek gazdag és ezt a gazdagságot boldogan osztom meg mindenkivel.

Sokat szenvedett kicsiny népünk lelkében sok mondanivaló gyűlt össze. Ennek a felgyülemlett anyagnak ki kell törnie. Nálam muzsikában tör ki.”

(J. Sibelius)


A most bemutatott videóban, amely 2017-ben készült, Adam Herd játszik egy Sibelius által komponált, jól ismert karácsonyi éneket a téli tájban.

Kiemelt kép: Aaro Keipi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s