Koronavírus-helyzet Finnországban (Frissítve: 05. 25.)

Nem frissítem az adatokat naponta a finn koronavírus-helyzetről, de időről időre megosztok néhány új információt az általam olvasottak alapján. 


2020. 05. 25.

A regisztrált fertőzöttek száma: 6599. 

Jelenleg épp kórházban ápolnak 86 főt, közülük lélegeztetőgépen van: 18 fő.

Az elhunytak száma: 308.

Az éttermek június elején óvintézkedések mellett nyílnak meg.

Egyre többen utaznak autóbusszal vagy vonattal, így a két méteres biztonsági távolság megtartása egyre nehezebb – számolt be róla az YLE.


2020. 05. 08.

A koronavírus Finnországban továbbra is jelen van, de egyelőre úgy tűnik, a vártnál kevésbé terjed.

A fertőzöttek száma: 5738 fő

Kórházi ápolásban részesül: 124  fő

Közülük lélegeztetőgépre szorul: 45 fő

Elhunyt: 260 fő

Május 14-én megnyílnak az iskolák. Ez a THL (a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet) szerint nem jelent rizikót. A vírustól való félelemre hivatkozva május 14-től tehát már nem lehet távol maradni az iskolákból.


2020. 04. 28. 

4740 fertőzöttet tartanak nyilván Finnországban. 144-en kórházi ápolásban részesülnek, közülük 56-an lélegeztetőgépre szorulnak. Az elhunytak száma: 199 fő.

A THL (a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet) újabb adatokat közölt az elhunytakkal kapcsolatosan (az első 145 elhunytra vonatkoznak ezek a most közzétett információk): 52%-uk férfi, 48%-uk nő, az átlagéletkoruk 84 év.

Finnországban naponta átlagosan 2800 koronavírus-tesztet készítenek, ez nagyjából a fele a meglévő kapacitásnak, amit azért nem használnak ki, mert egyelőre nincs szükség több tesztelésre.


2020. 04. 21.

A regisztrált fertőzöttek száma: 4014
A kórházi ápoltak száma: 139
Jelenleg is lélegeztetőgépen van: 63
Az elhunytak száma: 141

Mai érdekes hír, hogy a THL (a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet) egyik szakértője szerint Finnország túljutott a járvány tetőzésén, amennyiben a jelenlegi korlátozó intézkedések még fennmaradnak.  Simopekka Vänskä úgy véli, ha az óvintézkedések megszűnnek, az óvatosság alábbhagy, a helyzet rosszabbra fordulhat – írja az YLE.


2020. 04. 15.

A finn kormány mától feloldotta az Uusimaa területére vonatkozó korlátozásokat (szabad lett a ki- és bejárás az ország ezen részén is). Azt azonban hangsúlyozzák, továbbra sem javasolt a csoportosulás és az indokolatlan utazgatás (például a nyaralókba).

Finnországban ezek a legfrissebb számadatok a járvánnyal kapcsolatosan:

  • 3 237 fertőzöttek száma
  • 226 főt ápolnak kórházban, közülük 75-en szorulnak lélegeztetőgépre.
  • 75-en hunytak el eddig az országban a koronavírus miatt.

2020. 04. 14.

Az ismert fertőzöttek száma ezen a napon: 3161.  Elhunyt 64 fő. Kórházban ápolnak 232 beteget, s közülük 75-en lélegeztetőgépre szorulnak.


2020. 04. 09.

A fertőzöttek száma: 2 605.

Az elhunytak száma: 42.

Kórházi ápolásban részesül jelenleg 244 ember, közülük 84-en lélegeztetőgépre szorulnak.

Sanna Marin, miniszterelnök reményei szerint április 19-én megszüntethető az Uusimaa területére elrendelt korlátozás (az érvényben lévő korlátozások miatt ezt a finn viszonylatban sűrűn lakott közigazgatási körzetet az ott lakóknak nem lehet elhagyniuk, mások pedig nem éphetnek be oda, néhány speciális, törvényileg szabályozott,  kivételes esettől eltekintve).

A jelenlegi döntések értelmében legalább május 13-ig érvényben maradnak az iskolák, éttermek, múzeumok, könyvtárak stb. intézmények zárva tartására és a 10 főnél nagyob létszámú rendezvények megrendezésének tiltásására vonatkozó rendelkezések.


2020. 04. 05.

A fertőzöttek száma: 1927 fő

Kórházi ápolásban részesül: 133  fő

Közülük lélegeztetőgépre szorul: 28 fő

Elhunyt: 28 fő


2020. április 1.

A regisztrált fertőzöttek száma: 1446

Elhunyt: 17

Kórházi ellátásban részesül: 159

Közülük lélegeztetőgépre szorul: 62

A THL (a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet) szerint több mint egymillió finn állampolgár tartozik a koronavírus kockázati csoportjába. Alapbetegsége miatt veszélyeztetett a 18-69 éves korosztályból körülbelül 200.000 fő. Az életkora miatt tartozik a különösen veszélyeztettek körébe nagyjából 870.000 fö.


2020. március 30.

Koronavírussal fertőzöttek: 1352

Halálesetek: 13

Gyógyultak: 10


2020. március 28.

Koronavírussal fertőzöttek: 1163

Halálesetek: 7

Gyógyultak: 10

Az egyik legaktuálisabb hír, amit a hazai sajtó is közölt itt-ott, hogy Finnország egy részét, a déli, legsűrűbben lakott Uusimaa területét (itt van a finn főváros, Helsinki is) úgymond lezárták a megnövekedett fertőzésveszély miatt. Most pedig az éttermek bezárása van napirenden.

Uusimaa a 17. számmal van jelölve a térképen

Finnország, 2020. március 25.

Koronavírussal fertőzöttek: 792

Halálesetek: 3

Gyógyultak: 10


2020. március 23.

700 a koronavírussal fertőzöttek száma Finnországban.


2020. március 21.

A regisztrált fertőzöttek száma: 521.

A mai napon érkezett a hír az első halálesetről. Egy idős ember hunyt el Helsinki-Uusimaa környékén.


A március 20-i adatok szerint 450 koronavírussal fertőzött beteg  van Finnországban.

Az első fertőzöttet január 29-én jelentették be a finnek.


Koronavírus, 2020. márc. 19. 8:32

A fertőzöttek száma Finnországban: 359. 

A számadatokról:

A megbetegedettek száma ennél minden bizonnyal több.  A különböző országok adatai nem alkalmasak a tényleges összehasonlításra, mivel a tesztelés minden országban más és más kritériumok alapján történik. Vonatkozik ez a fertőzöttek és a gyógyultak számadataira is.

A tesztelésről:

A tesztelés nem teljes körü, azt viszont lehet tudni, hogy csak hétfőn közel 900 főt teszteltek, eddig összesen nagyjából 3000 teszt történt meg. Finnország kezdetektől a sokat tesztelő országok közé tartozott, ők ezt a stratégiát választották. Most is számos koronavírustesztelés folyik az országban, de már annyi a megbetegedés, hogy nem mindenkit tesztelnek.

A betegek földrajzi elhelyezkedése:

A fertőzöttek földrajzi elhelyezkedése nem titkos adat. A legtöbb beteg Helsinki és Uusimaa területén van jelenleg. Itt nagy a népsűrűség, illetve a kórházak, az egészségügyi ellátó központok száma is itt a legmagasabb. Térképeken lehetett eddig is pontosan követni, hol mennyi a fertőzött.


Koronavírus: 2020. március 18-i adatok (11:50)

A koronavírussal fertőzöttek száma Finnországban: 333.

A számlálók alatt arra hívják fel a figyelmünket az adatközlők, hogy a különböző országok adatai nem alkalmasak a tényleges összehasonlításra, mivel a tesztelés minden országban más és más kritériumok alapján történik. Vonatkozik ez a fertőzöttek és a gyógyultak számadataira is.

Újabb szigorítások bejelentése várható napról napra Finnországban is a járványhelyzet súlyosbodásának függvényében.

Részletes táblázatok: ITT

Forrás: hs.fi

Fotó: Iltalehti, KIMMO BRANDT/AOP

A finn kormány 2020. március 16-án ezeket a döntéseket hozta meg és jelentette be:

  • A Finn Kormány március 16-án újabb szigorítások meghozatalát volt kénytelen meghozni.
  • 19 pontban sorolta fel Sanna Marin, finn kormányfő a legfrissebb rendelkezéseket.
  • Szerdától zárnak be az iskolák.
  • A nyilvántartott fertőzöttek száma 272 ezen a napon. Becslések szerint a nem tesztelt, ezért nem kimutatott fertőzések száma ennél kb. 20-30-szor több.
  • Egy finn professzor szerint a járvány ezen szakasza legalább nyárig eltart.

2020. 03. 14.: A koronavírussal fertőzöttek száma Finnországban: 225 fő.

A 223 főből 70 személy március 14-én, szombaton került be az ismert fertőzöttek közé. A COVID-19-cel összefüggésbe hozható haláleset nem történt a finneknél.

Nincs teljes iskolabezárás elrendelve Finnországban, bár már vannak olyan intézmények, ahol jelenleg nincs tanítás, illetve távoktatással történik a tanulás.

Jó hírek is érkeztek a fővárosból. Helsinkiben nyolc olyan korábbi fertőzöttet tartanak számon, akik meggyógyultak a koronavírus okozta betegségből.

Források: yle.fi, is.fi


2020. jan. 30-án: 24 fő a megfigyelés alatt álló, potenciális fertőzöttek száma. Nagy részük külföldi, de van köztük finn is. 


2019. 01. 29. Finnországban is van egy koronavírussal fertőzött beteg

Megerősítették a hírt, mely szerint az a páciens, aki a napokban koronavírus-fertőzés gyanújával került kórházba Rovaniemiben, valóban a még kevéssé ismert, de világszerte nagy aggódással figyelt vírussal fertőződött meg.

Finnországban ez az első koronavírusos eset. Az YLE értesülései szerint a megbetegedett 32 éves hölgy a fertőzés gócpontjából, a kínai Wuhanból származik, és turistaként érkezett Lappföldre. A beteg vasárnap észlelte magán először a tüneteket, kedd óta van a Lappföldi Központi Kórházban, és jelenleg az állapota jó.

Fotó: YLE

A finn Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet (THL) jelentése szerint a koronavírus felbukkanása sajnálatos, de nem váratlan. Az EU-ban ez a hetedik ilyen eset. Ugyanakkor Mika Salminen, a THL vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a vírus elterjedésének kockázata Finnországban továbbra is nagyon alacsony, fölösleges emiatt aggódni.

Finnországban jelenleg körülbelül 15 gyanús eset van, ők 14 napon át tartó megfigyelés alatt állnak.

A finnországi Ivalóban szintén volt két olyan beteg, akiknél felmerült a koronavírussal fertőzöttség gyanúja, de mint később kiderült, mindkét esetben más vírus okozta a tüneteket.

Timo Lindholm, Iltalehti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s