Bálintnap-imádók és antivalentinisták, közeleg február 14.!

Hogyan vészeljük át a februárt, ha antivalentinisták vagy ha Bálintnap-pártiak vagyunk?

Beindult a Bálint-napi (Valentin-napi) „mizéria”, elvégre február van. A karácsonyra már nem is emlékszünk, a húsvét meg még reménytelenül távolinak tűnik, és kell valami öröm a léleknek ilyenkor is. Főleg az év második hónapjában. Vagy mégsem? És a finnek? Ők hogy csinálják?

Fotó: Pixabay, Pfeilgiftfeder

A Bálint-nap még mindig újkeletű, még mindig megosztó ünnep Magyarországon, sőt vannak, akik szerint nem is ünnep, és soha ne is legyen az, főleg nem nálunk, s ha már muszáj eltűrni, legalább ne hívják Valentinnak, szívecskéket meg pláne nem kérnek az ünnep ellenzői.

Lássuk be, akik nem szívelik ezt az ünnepet, azok bizony nagyon komoly stressznek vannak kitéve az év ezen időszakában akár két-három héten át. S bizony gyakran megterhelő, sőt vizuálisan sokkoló tud lenni a felhajtás egy átlagos Bálintnap-fogyasztó szemével is. Talán még a karácsony sem produkál annyi meglepő giccst, mint a februári szeretet napja. Ezért hát drága Bálintnap-rajongók, legyetek toleránsak és megértőek a fanatikus antivalentinistákkal a szeretet nevében!

Fotó: Pixabay, Damian Niolet

Aki fiatal vagy szerelmes, esetleg mindkettő, vagy netán a családtagjai, a barátai, a gyermekei révén vonódik be akarva-akaratlan ebbe a friss tradícióba, az könnyebben barátkozik meg a Bálint-nappal.

Aki már megkedvelte, szereti, örömét leli benne, az általában a megajándékozás és a szeretet kifejezésésének egy újabb lehetőségének tartja. S ha már így gondolják, miért ne tegyék, miért hagynák ki ezt az ünnepet az életükből? Úgyis annyi a dráma, a szorongást keltő ünnep.

A Bálint-nap hívei eleget hallják majd a napokban a fanyalgóktól, hogy ez a világ legnagyobb baromsága, sőt idegen kultúrák káros befolyása. Kedves meggyőződéses antivalentinisták, ne bántsátok, fogadjátok el a másként gondolkodókat, ne vegyétek el az ünnepi hangulatot azoktól az embertársaitoktól, akik hisznek február 14-ben!

Fotó: Pixabay

Hogyan viszonyulnak a finnek a Bálint-naphoz? Egy tavalyi blogbejegyzésben már írtam erről: Valentin-nap? Bálint-nap? A szerelmesek vagy a barátok napja?

Finnországban ezt a napot a barátok és a barátság napjaként tartják számon az 1980-as évek óta.

A finnek az Európában megszokotthoz képest sokkal gyakrabban küldenek egymásnak képeslapokat az év folyamán (mind hagyományos papíralapút, mind pedig e-lapot), így a barátok napját is úgy tartják számon, mint egyfajta képeslapküldő napot, ahogy ők hívják: korttipäivä, azaz tükörfordításban: képeslap-nap. A karácsony után ez az ünnep jelenti ebből a szempontból a legnagyobb forgalmat a Finn Postának.

Figyelemfelkeltő reklámokkal, Facebook-posztokkal emlékezteti a Posta az érintetteket arról, hogy rohan az idő, ideje elküldeni a képeslapokat, üdvözlőlapokat a szeretteinknek, és persze még nem késő megvenni a 2020-as barátság-napi bélyegeket, hiszen minden évben  direkt erre az alkalomra új kollekció jelenik.

Íme az idei, hat bélyegből álló kínálat, amelynek témája: a barátság színei.

A postabélyegeket  Samuli Siirala tervezte. A színekben gazdag bélyegeken a barátság különböző megjelenési formái figyelhetőek meg, örömteli pillanatok és régi emlékek idéződnek fel bennünk.

Johanna Rouhe, a Posta termékmenedzsere így fogalmaz: a barátság, amely olykor egész életen át elkísér bennünket, annak a vágynak a megélése, hogy megosszuk az élet örömeit és bánatait másokkal.  A képeslap megírása és elküldése ugyan több időt vesz igénybe, mint a közösségi médiafelületein intézni a köszöntéseket, de sokkal személyesebb, nagyobb élményt jelent a feladónak és a címzettnek egyaránt.

Fotó: Pixabay, Gerd Altmann

Mi lehetne egy Bálint-napi blogbejegyzés konklúziója? Élni és élni hagyni — még Valentin-napon is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s