Úszóverseny kétezer malackacsa részvételével

Úszóversenyt manapság gyakran rendeznek profiknak és amatőröknek egyaránt. Ám olyan vízi vetélkedést, ahol 2000 félig kacsa, félig malac csodalény méri össze úszástudását egy egész város szeme láttára, most rendeztek először. Ennyi mosolygós néző ritkán gyűlik össze úszóversenyen!

A meghökkentő Malackacsa szobor a finnországi Turku szimbóluma 1999 óta. Alvar Gullichsen, képzőművész mintegy 5 méter magas alkotása acélból, üvegszálból és szilikonalapú szintetikus anyagból készült. A Malackacsa a 20. születésnapjára az őt befogadó Turkutól — a helyiek megbecsülése és szeretete jeléül — egy megtisztelő ajándékot kapott: a város saját állata és hivatalos szimbóluma lett. 

,,Hivatalos szimbólummá” válása óta az igencsak kameraérzékeny Malackacsa sokféle alakban feltűnt már Turkuban: például kicsinyített porcelánszoborként, nyakláncok medáljaként, ruhadarabok díszeként vagy egyéb ajándéktárgyakon üde színfoltként. Legutóbb pedig már úszóverseny szereplője is lett, némi tudathasadásos állapotban: önmaga 2000 hasonmásával úszott versenyt Turku híres Aura nevű folyójában. Esett az eső és fújt a szél, de nem volt olyan ember a folyóparton, aki ne mosolygott volna a szokatlan versengés láttán. Az eseményről részletesen az YLE számolt be.

Fotó: Päivi Leppänen /Yle  (A képen Osku Valtanen beszél.)

A szeptember 9-én Turku Város Napján megrendezett Malackacsa verseny a léleküdítés mellett nemes célokat is szolgált. Tíz euróért lehetett örökbe fogadni egy-egy gumiból készült malackacsát. A befolyt összegből pedig a vizek hulladékmentesítéséért fáradozó ,,Tartsd Tisztán a Szigetvilágot!” Egyesület munkáját fogják támogatni. Az egyesület épp 50 éves lett az idén. Osku Valtonen, az egyesület oszlopos tagja lelkesedésében egyenesen úgy fogalmazott: 

,,ha Isten nem a saját képmására teremtette volna az embert, hanem a turkuiakéra, akkor most mindannyian bizonyára a Malackacsára hasonlítanánk.”

Fotó: Päivi Leppänen, Yle

A verseny kitalálója egy helyi vállalkozó, Kristiina Winter, akinek az ötletet egy chicagói rendezvény adta. Az USA-beli hagyományos Kacsa Derby 60000 gumikacsa részvételével zajlik. Kristiina Winter szerint a Malackacsa annyira jópofa figura, hogy muszáj minél többféleképpen megmutatnia magát az ideérkezőknek.

Kép: Pidä Saaristo Siistinä ry‎, Facebook

A helyszínen megjelenő Panu Villanen, biológus szerint rendkívül fontosak az ilyen megmozdulások, mert úgy véli: 

,,attól, hogy egy komoly ügyet támogatunk, mi magunknak nem kell feltétlenül komornak lennünk.”

Az ünnepélyes malackacsa-úsztatás eredményes volt: jókedvűen szolgált egy jó célt. Malackacsa pedig megvalósította azt, amit mi mindannyian nap mint nap próbálunk megtenni több-kevesebb sikerrel: LEGYŐZTE ÖNMAGÁT, és győztesként ért a célba.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s