Bezárták az új csodakönyvtár túl népszerű bejáratát

A népszerűség bizony nemcsak kellemes, de néha terhes is tud lenni. Úgy tűnik, ez az állítás az épületekre is igaz. A világ legjobb könyvtárának választott finn Oodi egyik bejárata a túlzott népszerűség ,,áldozata” lett.

2018 decemberében nyitotta meg kapuit az Oodi néven ismertté vált Helsinki Központi Könyvtár. Az előzetes jóslatok év végéig 2,5 millió látogatóval számoltak, ám már ez év augusztusában több mint kétmillióan voltak kíváncsiak a nem hétköznapi könyvtárra. Az épület tervezői fél évvel ezelőtt még csak nem is sejtették, hamarosan újra kell tervezniük az egyik bejáratot. A déli oldalbejárat ugyanis annyira népszerű, hogy a vártnál jóval nagyobb igénybevétel miatt nem bírja a terhelést. A  főbejáratnál is kedveltebb oldalbejárat forgóajtóját kicserélik, és a látogatók ezentúl három tágas, hagyományos ajtón tódulhatnak majd be a könyvtárba. A munka szeptember 2-án elkezdődött, és előreláthatóan négy hónapig tart. 

A népszerű oldalbejárat (Kép: Maarit Hohteri, oodi.fi)

Juho Grönholm, építész a kényszerű átalakításról azt nyilatkozta a Helsingin Sanomatnak: sajnálja, hogy nem sikerült egyből a legjobb megoldást választaniuk, de ezt a helyzetet nem láthatták előre. Az efféle átalakítások egy ilyen léptékű épület esetében nem ritkák, semmiféle dráma nincs, az épület egészét és a működőképességet tekintve a megoldandó probléma jelentéktelen.

A probléma tehát hamarosan megoldva. Addig is, szerencsére, akad még nyitott ajtó az épületen, amelyeken keresztül szabad a bejárás.

És hogy mi jutott eszembe a hír kapcsán? Egy szívből jövő jókívánság! A magam részéről azt kívánom a világ könyvtárainak, köztük a hazaiaknak is, hogy ők is szembesüljenek hasonló olvasói nyomással. Cseréljük ki sorra a könyvtárak fő- és oldalbejáratait, induljon meg végre az áradat!

Források: HS, HS

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s