A robotok már a benzinkúton vannak

Bizony, a robotok betették a lábukat (vagy pontosabban: a karjukat) a benzinkutakra is. Tankolnak. Helyettünk. Ez vajon jó nekünk vagy rossz? 

 

 

Évek óta több országban is folynak kísérletek arra, hogyan lehetne a benzinkutakon a tankolást a robotokra bízni. Ez már nem a távoli jövő, hanem a jelen. Hamarosan Finnországban is ki lehet próbálni, milyen az, ha valaki (vagy valami) elvégzi helyettünk a tankolást. A Neste most kísérleti jelleggel elhelyezett egy robotot az egyik benzinkútján (Vantaa). A Neste egy nagy finn olajfinomító és -kereskedő vállalat. Az 1948-ban alapított cég székhelye Espoo városában található.  Egyelőre egy tesztcsoport kivételezett tagjai élvezhetik a modern technológia áldásait. A teljes körű bevezetés pontos dátuma még nem ismert.

Hogyan zajlik a robottankolás?

Ki sem kell szállnunk az autóból, a robot mindent megcsinál helyettünk. Az autósnak nincs más dolga, mint hogy kellő távolságra beálljon a megfelelő töltőhelyre. A többit már a robotkar elvégzi. Szépen, nyugodtan. Nincs ügyetlenkedés, nincs kapkodás. Addig az autós mással töltheti az így felszabaduló idejét (például tátott szájjal bámulhatja a helyette tankoló robotot.)

 

 

Ha a sofőr az erre kifejlesztett applikáció segítségével nem határozza meg előre, hogy mennyi üzemanyag kerüljön a tartályba, akkor a robot automatikusan teletankolja a gépkocsit. Az autó típusa alapján ,,kitalálja” melyik a megfelelő üzemanyag. A tankolás néhány perc, a művelet befejeztével a monitor jelzi, hogy az autós továbbállhat.

 

 

A robottankoláshoz nincs szükség különösebb előkészületre, mindössze előre regisztrálni kell a szolgáltatásra. Mégis vannak kötelező feltételek:

  1. Az egyik az RFID chip beszerzése és felszerelése. (Az RFID chip⇒Radio Frequency IDentification: az automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, amely adatokat tárol és továbbít.)
  2. A másik előírás a benzintartály kupakjára vonatkozik: a tanksapka nem lehet csavaros, csak fedeles.

Miért is nagyszerű találmány a robottankolás?

Jukka Peltoniemi, a Neste marketingvezetője szerint kellemessé teszik a benzinkúti robotok az életünket. A robottankolás hatalmas segítséget nyújt(ana) a mozgásukban korlátozott autóvezetőknek. Ugyanakkor gondoljunk csak a hideg telekre, az esős-szeles napokra, amikor semmi kedvünk kiszállni az autóból, de mégis kénytelenek vagyunk.

Ráadásul a robotoknak nincs rosszkedve (bár szerintem jó se), egyenletesen teljesítenek, megbízhatunk bennük. Hogy véletlenül se töltsön valami teljesen más üzemanyagot a kocsinkba a felénk nyúló kar, ezt szolgálja a hosszan elnyúló, gondos tesztüzem, hiszen fő a biztonság.

Kép: Dmitry AbramovPixabay

 

A Neste egyik fejlesztése egy olyan benzinkút, ahol nincs személyzet, tehát a vásárlás, az összes szolgáltatás igénybevétele önkiszolgáló módon történik. Az épületbe a fizetőeszközül is szolgáló bankkártyánk segítségével juthatunk be. (A videóban újra megcsodálhatjuk a robottankolást, majd bekukkanthatunk a Neste Easy Deli nevű ,,teljesen embermentes” automataüzletbe, amely ugyanabban a Vantaa környéki töltőállomáson működik, ahol néhány hónapja a hagyományos tankolást felváltó robotszolgáltatás tesztelése zajlik.)

 

 

Arra a kérdésre, várható-e, hogy az emberek teljesen eltűnnek a töltőállomásokról, Jukka Peltoniemi azt válaszolta: ,,a Neste-kereskedők továbbra is a Neste-kutak szívei”.

Erre nem is lehet mást mondani: így legyen!

Forrás: Iltasanomat, Autotalli

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s