Hol van a világ legjobb könyvtára?

Hol van a világ jelenlegi legjobb közkönyvtára? Finnországban. Helsinkiben. A neve: Oodi.

Kép: Tuomas Uusheimo, Oodi.fi

2019. augusztus 27-én vehette át ,,Az Év Közkönyvtára 2019″ díjat a finn fővárosban található Helsinki Központi Könyvtár, ismertebb nevén: az Oodi. Minden évben csak olyan könyvtár lehet a nyertes, melynek épülete új, más célra korábban nem használták. Az idén 16 könyvtár volt esélyes a győzelemre. A döntést, mint mindig, most is az IFLA, azaz a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Library Associations and Institutions) hozta meg. Az 1927-ben alapított szervezet az IT Company Systematic szponzori támogatása által 5000 dolláros díjazással (USD) jutalmazta az Ooodit.

Az Oodi Központi Könyvtár 2018. december 5-én nyitotta meg kapuit az olvasók előtt. Az Oodi egy nagyszerű találkozóhely, amely a látogatóknak igényes környezetet biztosít a tanuláshoz, az olvasáshoz, és szabad hozzáférést nyújt a legújabb technológiákhoz. Kora reggeltől késő estig látogatható. Maga a Paradicsom.

Az épület tervezésekor és építésekor felmérték és figyelembe vették a jövendőbeli könyvtárhasználók igényeit, elvárásait és javaslatait is. Az üveg, acél és fa harmonikusan él együtt a hagyományos és kortárs építészeti gondolatokat ötvöző finn könyvtárban, amely az energiahatékonyságban is élen jár. A könyvtár nevének kiválasztása is nyílt versenyben, szavazással történt. Az Oodi jelentése: óda. Valóban, ez a könyvtár egy ünnepélyes, emelkedett hangvételű költemény. Az épületet az ALA Architects tervezte, ennek a jogát 2013-ban nyerte meg egy nyílt, nemzetközi építészeti verseny keretében.

Kukkantsunk be, legalább virtuálisan, az Oodiba! (A nyugalom megzavarására alkalmas képgaléria következik, amely akkor a leghatásosabb, ha a fotókra külön-külön is rákattintunk, s így nagyban csodálhatjuk meg a könyvtár épületét kívül és belül.)

És végül jöjjön egy videó is az új idők könyvtáráról:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s