Megvan a női formaautós verseny első világbajnoka

Az idei év autósport újdonsága a Women Series. A nők formaautós versenysorozata (mindössze három hónapnyi küzdelem után) augusztus 11-én bajnokot ünnepelt.

A hat futamból álló autóverseny széria a múlt hétvégén véget ért, a győztes egy brit versenyző lett: Jamie Chadwick. Ő tehát az első női formaautós bajnokság legelső világbajnoka. Jamie Chadwick mindvégig nagyon jól teljesített. Az 1998-as születésű autóversenyző kétszer volt futamgyőztes, egyszer végzett a 2. helyen, kétszer lett a harmadik. A leghúzósabb az utolsó versenyhétvége volt a számára, akkor negyedikként ért a célba, de a pontszámok alapján így is sikerült a világbajnoki címet megszereznie. 

 

A világbajnok Chadwick a Facebook oldalán megosztott egy rövid videót a nagy napról. Természetesen volt pezsgőlocsolás is a díjátadó után.

 

 

Hogy mi is az a W Series? 

,,A Women Series egy olyan autóverseny, ahol csak nők versenyeznek, Formula–3-as autóikkal. A futamok száma kevesebb, mint a Formula–1-ben, és nemcsak a száguldás, de a vele járó cirkusz is visszafogottabb. A kizárólag nőknek szánt formaautós versenysorozat ismertsége és elfogadottsága még hagy némi kívánni valót maga után. Fanyalgás veszi körül a W Series-t már a kezdetektől (már az ötlet felmerülése óta), sőt vannak, akik kétlik az esélyét is annak, hogy a nők valaha is együtt versenyezzenek a férfiakkal az Formula–1-ben, holott eredetileg valami ilyesmi célja (is) lenne ennek a női szériának. Jelenleg a F1-világában a fiatal, csinos nők sokszor még igencsak ,,hagyományos” szerepet kapnak: például híressé válhatnak mint pilótaszerelmek és -feleségek, valamint az autók mellett pózoló hangulatfelelős, szinte kötelező F1-kellékek.” (Finland News)

 

A versenysorozatot online lehetett követni. A legfontosabb történésekről, a verseny aktuális állásáról legalább egy-egy írás erejéig minden autósport magazin beszámolt hazánkban is. A W Seriesnek weblapján és hivatalos közösségi média oldalain minden információ (adatok, képek és videók tömkelege) megtalálható az egyes versenyhétvégék eredményéről, a versenyzők aktuális pontszámairól és minden egyéb fontos tudnivalóról. A versenyzők is aktívak a social médiában, így bárki követheti aktuális kedvence különböző platformjait. 

Az egyes futamokat itt is szabadedzés és időmérő előzi meg. A versenyeken 18 versenyző áll fel a rajthoz, mindannyian egyforma Tatuus F3 T-318 autót vezetnek.

 

A W Series végső pontállása, azaz a végeredmény

Helyezés Rajtszám Versenyző Ország Pontszám
1 55 Jamie Chadwick 110
2 95 Beitske Visser 100
3 27 Alice Powell 76
4 19 Marta Garcia 66
5 7 Emma Kimilainen 53
6 5 Fabienne Wohlwend 51
7 85 Miki Koyama 30
8 26 Sarah Moore 24
9 11 Vicky Piria 24
10 31 Tasmin Pepper 22
11 37 Sabré Cook 12
12 21 Jessica Hawkins 12
13 20 Caitlin Wood 11
14 3 Gosia Rdest 10
15 2 Esmee Hawkey 2
16 99 Naomi Schiff 2
17 77 Vivien Keszthelyi 1
18 67 Shea Holbrook 0
19 58 Sarah Bovy 0
20 49 Megan Gilkes 0

 

 

A W Series hat futama az alábbi helyszíneken és időpontokban zajlott

Futam Időpont Helyszín
1 Május 3-5. Hockenheim, Németország
2 Május 17-19.  Zolder, Belgium
3 Június 7-9. Misano, Olaszország
4 Július 5-7. Norisring, Németország
5 Július 19-21. Assen, Hollandia
6 Augusztus 10-11. Brands Hatch, Egyesült Királyság

 

A táblázatban szereplő magyar Keszthelyi Vivien és a belga Sarah Bovy tesztpilótaként és tartalékos versenyzőként vett részt a bajnokságon. A magyar pilóta elégedett az eredményével, és reméli, jövőre még több alkalma nyílik majd a bizonyításra. Az újabban David Schumacher barátnőjeként is világszerte ismertté vált Keszthelyi Vivien a mezőny legfiatalabb tagja. Ha pedig Mick Schumacher is csatlakozik a társaságukhoz, és hármasban jelennek meg valahol, akkor biztosan sok fotó készül a trióról. (Mick és David Schumacher unokatestvérek. Mick édesapja a hétszeres F1-bajnok Michael Schumacher. David édesapja pedig Ralf Schumacher, volt Formula–1-es versenyző, aki nem mellesleg Michael Schumacher öccse.)

 

A magyar autóversenyzőnő a finn Emma Kimiläinen sérülése miatt a W Series második futamán állhatott először rajthoz, ám a célba nem ért be, mivel a második körben az autójába beleszaladtak, és így kiesett a versenyből. Olaszországban a 10. helyen végzett, a Norisringen pedig a 13. hellyel kellett beérnie. Az évadzáró futamon ismét lehetőséget kapott a versenyzésre, ahol végül 14.-ként ért célba. A W Series összesített pontversenyében így a 17. helyen végzett.

 

Kép: W Series, Facebook

 

A finnek kedvence, Emma Kimiläinen megsérült a legelső futamon egy ütközés során, emiatt orvosa nem engedte versenyezni. Két futamot emiatt kénytelen volt kihagyni, majd visszatérve Németországban az 5. helyen végzett, Hollandiában megnyerte a futamot, az utolsó versenyen pedig 2.-ként ért célba. Így az összesítésben az 5. helyet szerezte meg, ami ahhoz képest, hogy két futamot is kihagyott, nem rossz végeredmény. 

Minden jó, ha jó a vége, így van ezzel a finn közvélemény és maga Emma Kimiläinen is. A következő évben talán sikeresebb és szerencsésebb lesz a versenyző.

 

Az autósport rendkívül költséges foglalkozás. Komoly pénzösszegek folynak be és ki a sportágban, amiből végül a versenyzőknek is jut. A W Series nyertese 500 000 dolláros pénzdíjat kapott a világbajnoki címe mellé. A második 250 00 dollárt, a harmadik 124 000 dollárt, a negyedik pedig 100 000 dollárt vihet haza. Az 5. helyezett Emma Kimiläinen 90 000 dollárral lett gazdagabb a W Series végén. A díjazás hogyanjáról a W Series hivatalos oldalán pontos leírás található. 

Azok a versenyzők, akik a W Seriesben a TOP 12-ben végeztek,  automatikusan megnyerték a jogot a versenyzésre a következő évadban. A többieknek viszont kérelmezniük kell, hogy részt vehessenek a 2020. évi bajnokságon. Ez vár Keszthelyi Vivienre is. 


A FACEBOOK-blogomat ITT találod.


Hasonló Finland News-írások a témában:

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/07/21/a-nok-formulaautos-sorozataban-magyar-es-finn-versenyzo-is-van/

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/07/28/kimi-raikkonennek-es-valtteri-bottasnak-van-a-legtobb-kovetoje/

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/07/04/25-eve-minden-f1-versenyre-elutazik-egy-finn-edesanya/