Ezt az 5 finn festményt ismeri leginkább a világ

Vajon melyik 5 finn festményt ismerik leginkább a világon?

Vannak olyan festmények, amelyek a többi műhöz képest jóval ismertebbek, és gyakrabban állítják ki őket a világ különböző galériáiban és múzeumaiban.

A nagy kiállítóhelyek is szívesebben mutatják be a nagyközönségnek a már ismert(ebb) műveket. Így aztán nem könnyű ezt a toplistát megváltoztatni, sőt aki egyszer rákerül, egyre inkább világutazó lesz.

A helsinki Ateneum Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből évente több száz művet állítanak ki hazai és külföldi kiállításokon. Szerencsére egyre nagyobb az igény a műkölcsönzésekre.

2015 óta különösen megnőtt a kereslet a finn festmények iránt külföldön. Míg 2015-ben 153 műalkotást kértek kölcsön külföldi kiállítóhelyek, addig 2019-ben ez a szám már 243 volt.

Ateneum, Helsinki (Fotó: Alessandro Grussu, Flickr

Marja Sakari, az Ateneum múzeumigazgatója az YLE-nek arról számolt be, hogy bár kialakulóban van egy új trend, mely szerint fokozott az érdeklődés a kevésbé ismert, illetve a külföldön ismeretlen művek és művészek iránt is, de a nagy múzeumok jellemzően még mindig a jól bejáratott, a kimondottan népszerű képzőművészeti alkotásokat szokták kiállítani.

Az persze egyáltalán nem biztos, hogy az a képzőművész, aki Finnországban nagy névnek számít, más országokban is az ismertek közé tartozik.

Így történhetett az meg, hogy Helene Schjerfbecknek (1862–1946), a finnek egyik legjelentősebb festőjének  a műveit 2019 nyarán láthatta először a nagyközönség az Egyesült Királyságban a londoni Királyi Művészeti Akadémia kiállításán.

A finnek nemzeti ikonja tehát a britek körében egy évvel ezelőttig ismeretlen és egzotikus művésznek számított.

A Helene Schjerfbeck-kiállításhoz az Ateneum közel 60 festményt adott kölcsönbe a londoni szervezőknek. A videóban a Királyi Művészeti Akadémia termeiben, Schjerfbeck műveivel a háttérben Katy Hessel, művészettörténész beszélget a kurátorokkal. (Az angol nyelvű szöveghez magyar felirat is kapcsolható.)

Marja Sakari, az Ateneum igazgatója szerint újabban igen népszerűek a kimondottan női festőművészek munkáira épülő tematikus kiállítások. Ilyen apropóból utazhatott a Schjerfbeck-gyűjtemény is a Királyi Művészeti Akadémiára.

Az elmúlt években több finn művésznő alkotásait is bemutathatták külföldön, például Tokióban és Tallinban.

A leggyakrabban a Finnországhoz közeli országok kérik kölcsön az Ateneum festményeit, azaz főkébb Svédországban, Dániában és Észtországban állítják ki az értékes nemzeti kincseket.

A régi festmények szállítása roppant nagy elővigyázatosságot és szakértelmet igényel, vannak olyan művek, amelyeket épp ezért csak ritkán utaztatnak.

Most pedig jöjjön az az 5 finn festmény az Ateneum gazdag gyűjteményéből, amely mindezidáig a legtöbbször volt kiállítva külföldön.

1.

Hugo Simberg: A sebesült angyal (1903)

Hugo Simberg Haavoittunut enkeli (1903)

2.

Helene Schjerfbeck: Lábadozó (1888)

En bild av Helene Schjerfbeck: Konvalescenten (1888). En ung flicka sitter inlindad i ett lakan vid ett bord och håller i en liten kvist med spirande gröna blad.

3.

Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäinen anyja (1897)

Lemminkäisen äiti, Akseli Gallen-Kallela

4.

Hugo Simberg: A halál kertje (1896)

Hugo Simberg: Kuoleman puutarha (1896)

5.

Albert Edelfelt:  Asszonyok a ruokolahti templom előtt (1887)

Albert Edelfelt,  Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä (1887)

Forrás: YLE, Ateneum

Képek: Finn Nemzeti Galéria

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s