A finn diákoknak kezdődik a vakáció

A finn iskolákban május 30-án véget ér a tanév, és kezdődik a nyári szünet.

Az idei tanév 2019. augusztus 7-én kezdődött (az egyes intézményekben vannak kisebb eltérések a tanévkezdést és -zárást illetően), és 187 tanítási nappal zárult május 30-án. A 2020/21. tanév a legtöbb iskolában augusztus 8-án kezdődik.

Nem volt egyszerű ez a tavasz a finn oktatásügy egyik résztvevője számára sem. A világjárvány miatt kialakult vészhelyzetben náluk is bezárták az iskolák kapuit, távoktatásban történt a tanítás-tanulás heteken át, majd május 14-én újranyíltak az intézmények két hétre.

A finn érettségi hagyományosan jóval korábban van, mint Magyarországon, ráaadául digitálisan zajlik, így a lebonyolítása márciusban szinte zökkenőmentesen megvalósult. Az érettségizők közös ünneplése ezúttal elmaradt, a majális is legfeljebb virtuálisan volt lehetséges.

Li Andersson, oktatási miniszter videóüzenetben kívánt jó pihenést a gyerekeknek, illetve elmondta, hogy rendkívül büszke rájuk, amiért ebben a nem mindennapi helyzetben helyt álltak a tanulásban, sőt új digitális tudásra tettek szert, amelyet később is hasznosítani tudnak majd az életben.

Lili Andersson, finn oktatási miniszter (Fotó: Laura Kotila)

A vakációra induló diákokat és tanárokat a finn szimfonikus zenekarok is köszöntötték egy közös online zenéléssel. A nagyszabású produkció művészeti vezetője Esa-Pekka Salonen karmester volt.

Kép: oph

A Finn Szimfonikus Zenekarok egy 31 zenekart magába foglaló szervezet, amely egész évben a kulturális és oktatási minisztériummal együttműködésben élő kapcsolatot tart az oktatási intézményekkel, azzal a céllal, hogy megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel a klasszikus zenét, illetve a komolyzene legkülönbözőbb területeit.

A mű, amelyet a zenészek a tanévzárás alkalmából előadtak: Ludwig van Beethoven VII. szimfóniájának fináléja. A művészek Finnország legkülönbözőbb részeiből (mintegy háromszázan) egy szép összefogás eredményeként hozták létre a vidám nyárköszöntő előadásukat a nebulók és a pedagógusok örömére.

Nem véletlenül esett a választás épp erre a Beethoven-darabra, hiszen rendkívül energikus, optimista, táncos és tüzes ez a tétel. Nem mellesleg épp az idén van Beethoven születésének 250. évfordulója.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s