A kék cinegék egyedi, díszes fészkükkel bizonyítják rátermettségüket

Gondoltad volna, hogy a kék cinegék mennyire előrelátóak és mekkora egyéniségek, főként, ha fészeképítésre szánják rá magukat?

Egy finn kutató éveken át vizsgálta a kék cinegék fészeképítési szokásait, s ez idő alatt számos nagyszerű megfigyelést tett és dokumentált.

TheOtherKev képe, Pixabay

A madarak nagy körültekintéssel fognak hozzá a fészek helyének megtalálásához, majd megalkotásához. Nem véletlenül, hiszen szeretnék teljes biztonságban tudni születendő fiókáikat. Meg kell őket védeniük a külvilágban rájuk leselkedő veszedelmektől.

Nincs két egyforma cinegefészek, és ez nem csak a ,,madárotthonok” alakjára és méretére, hanem az anyagára is vonatkozik. Nem túlzás azt állítani, hogy a madarak egyedi stílusban és egyéni elképzeléseik alapján építik meg fészküket. Főként a tojó végzi ezt a kreatív és fáradságos munkát, de a fiókák etetése már a hímmel közösen történik.

Pauliina Järvinen, a Turkui Egyetem kutatója 10 éven át 1010 fészket vizsgált meg, 8 nemzedéknyi kék cinege fészekrakási stílusát tanulmányozta és hasonlította össze Finnországban.

A képen a kutató: Pauliina Järvinen. Fotó: Turun Yliopisto

A finn kutató arra az eredményre jutott, hogy mindegyik fészekrakó cinegemadárnak megvan a maga egyedi stílusa. Egyes madarak a fészeképítéshez előszeretettel használnak állati szőröket, mások madártollakat, s akadnak olyanok is, akik mindig friss fűszernövényekkel vagy más madarak tollaival is feldíszítik fészkeiket.

A díszítés szó ez esetben nem holmi nyelvi fordulat, hiszen a kékfarkú cinegék valóban díszekkel is megszépítik fészküket, ugyanis a tojó ezzel szeretné párja felé jelezni, hogy alkalmas a fiókákról való gondoskodásra, és ennek megfelelően ő maga és a fészek is nagyszerű kondíciónak örvend.

Érdekesség, hogy eddig jobbára a hím által küldött felhívó üzenetek foglalkoztatták a kutatókat, holott a tojó is igyekszik felhívni magára a figyelmet. A madárfiókák életben maradásához mindkét szülő erőfeszítéseire szükség van. A tojó a remekbe szabott fészek látványával is igyekszik arra ösztönözni a hímet, hogy több energiát fektessen be a fiókák gondozásába.

A fészket átölelő tollpárnának van még egy igen fontos jelentősége a későbbiekben: amikor a fiókák túljutottak az első napok és hetek nehézségein, a tollal bevont fészekben nagyobb eséllyel vészelik át a téli időszakot, hogy aztán ők is képesekké váljanak a tojás- és fészekrakásra.

Forrás: Turun Yliopisto, Apu