Több a kutya, mint a baba

Finnországban évente több kutyát regisztrálnak, mint amennyi gyermek születik. A kutyák száma az elmúlt 4 évben 11%-kal nőtt. A Helsingin Sanomat a számok tükrében egy érdekes tényre hívta fel az olvasók figyelmét, miszerint több kutya él Finnországban, mint amennyi Helsinki összlakossága (körülbelül 643 ezer fő).

A finn lapphund húsvétra készül

Egyre többen döntenek úgy Finnországban, hogy kutyát vagy macskát tartanak, illetve fogadnak be az otthonukba. Jelenleg kb. 700 000 kutya és 100 000 macska él a finn háztartásokban. Évente nagyjából 50 000 eb (és 4000 cica) kerül be a nyilvántartásba, ami több, mint ahány gyermek születik. 2018-ban Finnországban valamivel több mint 47 000 csecsemő látta meg a napvilágot.

2018-ban a labrador volt a legnépszerűbb kutyafajta.

A másik két dobogós kutyafajta hazánkban már kevésbé ismert: a második legnépszerűbb a finn lapphund, a harmadik pedig a svéd jämthund lett.

A finn lapphund:

A svéd jämthund:

Körülbelül 200 000 nem regisztrált kutya van Finnországban a becslések szerint, bár a számuk egyre csökken. A kutyák harmadára kötnek a gazdák biztosítást, a macskák esetében ennél is kevesebben fordulnak a biztosító társaságokhoz.

Kapcsolódó blogbejegyzések:
Kutyával a munkahelyen
Nyolcéves lett Lennu kutya, a finn elnöki pár kedvence

 

Források: Helsingin Sanomat, MTV Uutiset

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s