Vágjunk léket egy befagyott tóba, és már kezdődhet is a versmondó verseny

Versmondó verseny a jeges vízben álldogálva? Igen, Finnországban megrendezték.

A finnek híresek arról, hogy furcsa, bolondos vagy akár egészen őrültnek tűnő versenyeket találnak ki, hogy aztán  teljes beleéléssel, szakszerűen le is bonyolítsák. A legutóbb például egy olyan szavalóversenyre hívták a verselőket és a műértő a közönséget, ahol a versmondók a hideg tóban álldogálnak, egy méretre szabott lékben, alig fürdőruhában.

2019. március 30-án rendezték meg az első lék–versmondóversenyt Raahe településen. Összesen 25 versmondó jelentkezett a megmérettetésre. A résztvevők száma még a szervezők képzeletét is felülmúlta. A vetélkedő egyből nemzetközivé vált, ugyanis egy amerikai és egy észt szavaló is képviseltette magát a lékszavaló-világbajnokságon.

A versenyzők öltözéke már önmagában emelte a bajnokság színvonalát: a fürdőruhához nyakkendőt, kalapot, kötött sapkát, színes póthajat és egyéb alkalomhoz illő kiegészítőt választottak a nem mindennapi, fagyos, de emelkedett hangulatú eseményre. A győztes, Topi Ilvesluoto a saját költeményét adta elő. A versenyre nők és férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt beneveztek.

Anne Helena Kallio Oinas, Facebook

Az ötletgazdák egy kellemes programmal szerették volna megajándékozni a helyi lakosokat. A lék-versmondás gondolata szenteste, borozgatás közben született – vallották be a szervezők. Céljuk volt az is, hogy bebizonyítsák, szavalni bármikor, bárhol lehet, sőt érdemes, illetve hogy a versmondás nem kizárólag a magaskultúra része, hanem a laikusok számára is elérhető.

További képek és videó a versenyzőkről itt látható.

Forrás: mtv uutiset,yle.fi

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s