A hiúzok jönnek-mennek, a medvék ébredeznek

Aki szereti a természetet, és szívesen nézi az erdő vadállatait, annak igazi élményt nyújthat az az élő webkamera, amely a finnországi Kuusamo településen található Nagyragadozó Központ erdejében van elhelyezve. A kamera azt is megmutatja, hogy bizony Finnország ezen részén, tavaszvárás ide vagy oda, még hóborította a táj.

Kuusamo település lakossága kb. 16.000 fő. A kisvárosban található az a Központ, ahol Finnország nagyragadozóival és az erdő szépségével ismerkedhetünk meg idegenvezetők kíséretében. Kuusamóban a medvék és a hiúzok mellett rókák is élnek. A medvék közül a legidősebb 1992-ben született. Itt lakik az a medvehíresség, név szerint: Juuso medve, akinek a festményeiből már több kiállítást is rendeztek.

A fentebb említett webkamera célzottan a Központban található hiúzok mindennapjaiba enged egy kis betekintést.

A hiúzoknak Finnország természetes élőhelye. A ragadozók rendjébe tartozó macskaféle közepes testalkatú. A húsevő vadmacska teste kb. 70-140 cm hosszú, a tömege kb. 18–25 kg. A rövid farok és a füle hegyén viselt szőrbojt a hiúz legfőbb ismertetőjegye. A hiúz szemei közel akkorák, mint az emberé. A bundája szürkés- vagy vörösesbarna. Bundáját általában sötét pöttyök vagy foltok tarkítják.

Kép forrása: Nagyragadozó Központ, Kuusamo

A Központ alapító atyja és lelke az az immár 77 éves Sulo Karjalainen, aki az életét a medvéknek szentelte, és saját bevallása szerint azért nem megy nyugdíjba, mert nem akar a szeretett medvéinek hátat fordítani. Sulo Karjalainen 1994-ben egy nyár leforgása alatt építette fel azt az állatkertet, amelyből később létrejött a Nagyragadozó Központ.

Munkáját országszerte ismerik és elismerik. Így azon sem csodálkozhatunk, hogy ő lett „Az év embere a turizmus területén”. A kitüntetést az Utazás Vásár 2019 keretében adták át ez év elején a medvék gondozójának és barátjának.

Maga a finn elnök és felesége is rajong a medveemberként emlegetett állatgondozóért. 2017-ben a Finn Köztársaság miniszterelnöke, Sauli Niinistö újévköszöntő beszédében is megemlítette Sulo Karjalainent, aki példaértékű kapcsolatot alakított ki az állatokkal.

A legújabb hírek szerint a medvék Kuusamo településen még téli álmukat alusszák, miközben a 800 km-rel délebbre fekvő finn főváros, Helsinki állatkertjében már felébredtek, még hozzá a szokásoshoz képest jóval korábban, azaz februárban április helyett.

+1 érdekesség: 2019-ben épp a hiúz (Lynx lynx) lett az ÉV EMLŐSE hazánkban, hiszen nálunk is őshonos ez az állat. 

A VADONLESŐ Program – olvashatjuk a vadonleso.hu oldalon -, a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2014-ben első ízben hirdette meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot, mely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s