A jégkorong és az e-sport a népszerűségi listák élén

A Sponsor Insight finn cég évről évre felméri, melyek a legnépszerűbb sportágak Finnország felnőtt lakossága körében. Ez a kutatás tehát nem arra fókuszál, milyen mozgásformákat űznek a legszívesebben a finnek, hanem azt vizsgálja, hogy a különböző sportágak közül mit követnek a leginkább szurkolóként, sportesemény-követőként.

Úgy tűnik, az idén is a jégkorong áll a népszerűségi lista első helyén, bár már kisebb az előnye a toplistára felkerült többi sportághoz képest, mint az előző években. A jégkorongot az atlétika, a sífutás, a sílövészet és a Forma-1 követi.

A Forma-1 iránti lelkesedés nőtt a legnagyobb mértékben az összes sportággal összevetve, mintegy 4°%-kal. 

Kapcsolódó blogbejegyzés:
Akinek Mika Häkkinen volt az esküvői sofőrje: Valtteri Bottas, F1-pilóta

 

A Top 20-ban található még a kosárlabda, a foci és az alpesi sí.  Ezeknek is nagyobb lett a népszerűsége, mint  korábban.

Van némi különbség abban, hogy a nők és a férfiak mit neveztek meg kedvenceikként. A nők kedvencei: 1. sífutás 2. jégkorong, 3. atlétika 4. műkorcsolya. A férfiak listáján ez a sorrend: 1. jégkorong, 2. Formula-1, 3. atlétika, 4. foci.

Érdekesség, hogy az e-sportok is egyre kedveltebbek, sőt a 18-29 éves finn férfiak körében idén először (hatalmas meglepetésként) ez a sportág került az első helyre! Hogy ennek a hírnek örüljünk-e vagy sem, komoly vitatéma lehetne, mindenesetre  figyelemreméltó az eredmény.

Mi is az e-sport? Amikor videojátékokkal versenyszerűen játszanak a professzionális e-sportolók. Gyakran hatalmas csarnokokban rendezik a bajnokságokat, ahol csapatok küzdenek egymással a jótékony félhomályban. Egyre feltörekvőbb sportág ez, nagy nyilvánossággal, rengeteg szponzorral, amely – ha valaki profi szinten, élethivatásszerűen űzi – állítólag igen költséges, sok egy helyben üléssel, de sok utazással is járó foglalkozás. 

Az alábbi (több órás) videóval betekintést nyerhetünk abba, mi is történik ezeken az e-sport versenyeken, és hogyan közvetítette az Assembly Summer 2018 néven lezajlott játékfesztivál döntőjét a finn közmédia. 

Forrás: Yle Uutiset