A 6-os számú fülke: finn film is versenyez Cannes-ban

Az épp most zajló 74. Cannes-i filmfesztivál versenyfilmjei közé a nagyjátékfilm kategóriában idén egy finn alkotás is bekerült.

A jeles seregszemlén a nemzetközileg is (el)ismert rendező, Juho Kuosmanen A 6-os számú fülke című filmje az Arany Pálmáért versenyezhet. A főszereplők: Seidi Haarla és Yuriy Borisov.

Az 1979-ben Kokkolában született Juho Kuosmanen a finnországi Aalto Egyetemen szerezte meg filmes diplomáját 2014-ben. A finn rendező-forgatókönyvíró rendezett már operát, s színészként is kipróbálta már magát.

Kép: Sami Kuokkanen / Kuokkasen kuvaamo (Forrás: salmiakki.fi)

Kuosmanen Olli Mäki legboldogabb napja című műve, amely egy finn-svéd-német filmdráma, a magyar közönség előtt sem ismeretlen.

Az eredeti címben mosolygó férfiként szerepő Olli Mäki egy finn bokszbajnok. Az ő pályafutásáról és élete nagy mérkőzéséről szóló alkotást a 2016-os cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában vetítették, ahol elnyerte az Un Certain Regard díjat.

Fotó: Rosa Liksom, Facebook

Ugyanebben a kategóriában drukkolhatunk a kiváló magyar rendező, Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotásának is.

Mind a magyarok, mind a finnek összesen 4-4 filmmel képviselik hazájukat az idei hivatalos programban.

Rosa Liksom, író-képzőművész már egyetemista korom óta az egyik kedvencem a kortárs írók közül. Amikor először felfigyeltem a finn írónő munkáira, főként posztmodern extravaganciájáról szóltak a vele kapcsolatos sajtómegjelenések, és ez volt az, ami miatt egy ideig talán nem is kapta meg azt a fajta szakmai odafigyelést, amit írói kvalitása miatt megérdemelt volna.

Rosa Liksom (Fotó: Jarkko Mikkonen via Suomen Kirjastoseura)

Közben eltelt egy-két (hár’…) évtized. Rosa Liksom a (fekete) humor és meghökkentés nagymestere még mindig, csak kissé visszafogottabban és tudatosan másképp.

Ma már senki nem vonja kétségbe a jelentőségét, és nem csak azért, mert jó néhány díj és elismerés birtokosa lett. Műveit több nyelvre lefordították, sőt egyre nő az érdeklődés a munkái iránt világszerte.

A közösségi médiában is meglehetősen aktív Liksom szinte fáradhatatlannak tűnik. Az elmúlt napokban-hetekben láthattam őt például sportolni, kempingezni a vadonban, strandolni, kézimunkázni, egy régi, rozsdás gépen fotózkodni és szép ruhában horgászni… A legfrissebb posztjaiban pedig a Cannes-i Filmfesztivál vörös szönyegén pózol!

A pózolás természetesen nem puszta véletlen vagy holmi üres magamutogatás Rosa Liksom részéről, nagyon is okkal van jelen az írónő a nemzetközi seregszemlén, hiszen a Juho Kuosmanen rendezte játékfilm alapjául Rosa Liksom A 6-os számú fülke című regénye szolgált.

A rendező és az író

A 6-os számú fülke című regény 2011-ben jelent meg finnül, 2013-ban már magyarul is kezükbe foghatták az olvasók Jávorszky Béla fordításában (Széphalom Könyvműhely, Budapest).

,,Az írónő – önéletrajzi elemek felhasználásával – egy különös kaland történetét örökítette meg A 6-os számú fülke lapjain: egy a transz-szibériai vasúton Moszkvából Ulánbátorba tett utazáson keresztül nyújt döbbenetes képet a 80-as évek szovjet és mongóliai valóságáról. Az egy kupéban utazó orosz férfi és finn lány hol gyomorforgatóan brutális, hol szeretetteljes kapcsolatából bomlik ki az olvasó előtt a diktatúrák természetrajza, amelyen azonban átüt a remény is, hogy az emberi élni akarás és találékonyság a legabszurdabb körülmények közt is megleli a maga útját.” (Forrás: Bookline)

A 74. Cannes-i filmfesztivál július 6-tól július 17-ig tart. Folyt. köv.: biztosan nem ez az utolsó blogbejegyzés a maFINN-on a filmről és a regényről!

Egyelőre búcsúzzunk A 6-os számú fülke című cannes-i versenyfilm trailerével!

FRISSÍTVE: 2021. 07. 17.!!!

A finn versenyfilm elnyerte az ún. Nagydíjat (Asghar Farhadi: A Hero című alkotásával megosztva).

Az Arany Pálmát Julia Ducournau Titane című filmje kapta a 74. cannes-i filmfesztiválon.


TÉMÁBA VÁG:

1 Comment

  1. Este szoktam egy fel órát tv nézni és az sbs csatornán megakadt ám a Finn filmen ,ami elűzte az almot a szemembol .
    Nagyszerű film és kitűnő színészi alakítások , brilliant rendező és operatőr munka.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s