Az idén Rosa Liksom veheti át a Svéd Akadémia Skandináv Díját

Jelentős kitüntetés egy jelentős írónak. 

A Svéd Akadémia egy független kulturális intézmény, amelyet 1786-ban III. Gusztáv király azzal a céllal alapított, hogy támogassa a svéd nyelvet és a svéd irodalmat. A Svéd Akadémia ítéli oda az 1901-ben életre hívott irodalmi Nobel-díjat is.

A Skandináv Díjat, amely szintén jelentős irodalmi kitüntetésnek számít, az Akadémia létrejöttének 200. évfordulója alkalmából (1986-ban) hozták létre a finanszírozók, azaz a Karin és Karl Ragnar nevével fémjelzett Gierow Alapítvány. Az évente odaítélendő Skandináv Díjat a skandináv országok írói, irodalmárai kaphatják. A legutóbbi évek nyertesei: Thomas Bredsdorff (2015), Monika Fagerholm (2016), Dag Solstad (2017), Agneta Pleijel (2018) és Karl Ove Knausgård (2019).

2020-ban a Svéd Akadémia Skandináv Díját Rosa Liksom, finn írónő veheti át az április elsején tartandó ceremónia keretében.

Fotó: Rosa Liksom Official, Facebook

A hivatalos indoklás szerint (is) Rosa Liksom az egyik legjelentősebb modern szerző Finnországban, és az első olyan író, aki szövegeiben használta az ún. meänkielit, azaz a svéd-finn határon beszélt sajátos nyelvjárást (vagy kisebbségi nyelvet).

Ő egy kulturális celebritás, aki ugyanakkor aktív alkotóművészeti tevékenységet folytat nemcsak regény- és novellaíróként, hanem képzőművészként is. Mindezek mellett kiváló drámákat, színdarabokat és képregényeket is köszönhetünk neki.

A nyolcvanas években egyszerre extravagáns, feltűnő, ugyanakkor sejtelmes, rejtőzködő megjelenésével, performanszaival, szándékos polgárpukkasztásával, és nem utolsósorban posztmodern műveivel ismertté vált Liksom ma már mást tart fontosnak, mint pályája elején. Egy interjúban, arra a kérdésre válaszolva, hogy posztmodern írónak tartja-e önmagát, ezt nyilatkozta:

„…ma már ennek a korszaknak vége; a világ helyzete annyira rossz, hogy többé nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy a posztmodernnel játsszunk, muszáj visszatérnünk a realizmushoz és a naturalizmushoz. A helyzet minden nappal rosszabb és rosszabb, ezért olyan témákról kell írnunk, amik igazán relevánsak. Az új regényemben, amelynek finnül Everstinna a címe, éppen ezért nem viccelődök, nincs benne fekete humor sem. A fasizmusról szól, ahol nincs helye az iróniának. ” (Forrás: Könyvesblog)

A legutóbbi műve a 2017-ben megjelent kisregény, Az Ezredesné egyetlen éjszaka belső monológja, amely nemcsak egy érdekes ember, egy nagyon erős nő élettörténete, hanem egy rémálommá váló házasság, valamint a fasizmussal megfertőződő 20. század eleji Európa történelmének bemutatása is.

Magyarul a Széphalom Könyvműhely adta ki a regényt (2018), melyből részletek olvashatók a Litera irodalmi portálon (Jávorszky Béla fordításában).

Az Ezredesnéről már korábban is született egy bejegyzés a blogon: Ismét díjat nyert Rosa Liksom Az Ezredesné című regényével.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s