Ismét díjat nyert Rosa Liksom Az Ezredesné című regényével

Rosa Liksom 2019. február 8-án Tornio város könyvtárában Az Ezredesné (finnül: Everstinna) című regényéért átvehette a Lappföld irodalmi díjat.

A Lappföld irodalmi díjat a lappföldi könyvtárak alapították, és kétévente adják át azzal a nem titkolt céllal, hogy olyan szerzőket jutalmazzanak meg, akik írásaikkal valamilyen módon kapcsolódnak Lappföldhöz.

Rosa Liksom (1958) az egyik legismertebb és legolvasottabb írónő, képzőművész Finnországban. Újabb és újabb regényei, illetve novelláskötetei megjelenését mindig nagy izgalommal várja a finn olvasóközönség. Így volt ez Az Ezredesné című munkájával is. A kisregény 2017-ben jelent meg, és azóta is nagy népszerűségnek örvend mind a szakma, mind a laikusok részéről. A 195 oldalas mű a Tornio környéki nyelvjárásban íródott (Liksom maga is a lappföldi Yliotornióban született) .

http://www.rosaliksom.com

A Liksom-regény korábban a Nuori Aleksis 2018-díjat is megkapta (ezt a Finntanárok Szövetsége adja át egy arra érdemes irodalmi alkotásnak minden évben), sőt a megjelenés évében (2017) a legjobb hazai műnek választották a finn könyvbloggerek. 2018-ban (mint az olvasók nagy kedvence) a Runeberg-díjra is jelölték.

Az Ezredesné egyetlen éjszaka belső monológja, amely nemcsak egy érdekes ember, egy nagyon erős nő élettörténete, hanem egy valóságos rémálommá váló házasság, valamint a fasizmussal megfertőződő 20. század eleji Európa történelmének bemutatása is.

Magyarul a Széphalom Könyvműhely adta ki a regényt (2018), melyből részletek olvashatók a Litera irodalmi portálon (Jávorszky Béla fordításában).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s