Valóságos szenzáció volt, kinyílt a világ a képeslapok által az 1900-as években

A finnek képeslapküldési szokásairól már olvashattál egy korábbi maFINN-írásban, most pedig még több érdekességet szeretnék megosztani veled a képeslapok történetéről.

Húsvéti képeslap 1911-ből a Helsinki Városi Múzeum gyűjteményéből

A képeslap 2021-ben ünnepli 150. évfordulóját Finnországban. Az első, boríték nélkül postázandó képeslapot 1871-ben vezették be. Ez a találmány forradalmasította a zárt levelekhez szokott emberek kommunikációját.

Gondoljunk csak bele, mekkora szenzáció volt a maga korában! A képeslap gyorsan népszerű lett, ez volt az elmúlt korok gyors, rövid üzenete, papíralapú SMS-e.

Az író Sakari Topelius egyike volt azoknak, aki nagyon lelkesedett az új levelezési forma iránt. 1871-ben egyik unokatestvérének küldte ezt a lapot, és örömmel mesélt neki erről a nagyszerű lehetőségről. Kép: Finn Postamúzeum.

A legelső „képeslapok” tulajdonképpen kép nélküli levelezőlapok voltak, de a fényképezés és a nyomdászat fejlődésének köszönhetően hamarosan megjelentek a ténylegesen képes levelezőlapok. Az 1920-as évekre pedig már visszafordíthatatlanul tért hódítottak a díszes-színes képeslapok.

Egy születésnapi üdvözlet 1903-ból. A lap a Finn Postamúzeum tulajdona.

A legtöbb képeslapot Finnországban épp a finn képeslap-történelem legelső évtizedeiben küldték. A képeslapok írásának lehetőségével az emberek úgy érezték, megnyílt előttük a világ. Egy bárki számára elérhető, gyors és egyszerű kommunikációs csatornához jutottak, amihez korábban nem volt hasonló.

1881-ben 140.000, míg 1920-ban már több mint 10 millió képeslap járta az útját Finnországban!

A legelső képeslapok ehhez hasonlóan néztek ki. Akár több kis kép is díszítette őket, és a képes oldalra írták a rövid üzeneteket az emberek. Kép: Finn Postamúzeum

A húsvét a harmadik legnépszerűbb képeslapküldő szezon Finnországban. Csak a karácsony és a barátok napja (Bálint-nap) előzi meg a ranglistán.

Vajon milyenek voltak a húsvéti képeslapok a hőskorban? Bár a mai húsvéti lapok ősei sok hasonlóságot mutatnak a maiakkal, de azért vannak különbségek is.

Húsvéti képeslap 1902-ből. Fotó: Helsinki Városi Múzeum gyűjteménye

A képeslapokon az elmúlt 150 évben változatlanul kedvelt húsvéti motívumok: a boszorkányok, a tojások, a csibék, a nyulak, a tavaszi virágok, a barka, de többé-kevésbé jelen voltak a vallásos témák is.

1914 . A Helsinki Városi Múzeum gyűjteménye

Ahogyan más nemzeteknél, a finn húsvéti népszokásokban is megfigyelhető a pogány és az egyházi elemek összekeveredése. Ezt láthatjuk a képeslapokon is.

Az 1900 körüli képeslap a Helsinki Városi Múzeum gyűjteményének része.

Ami a közép-európai népszokásoktól és ezzel együtt a képeslapok témavilágától eltérő elem a finn húsvéti ünnepkörben, az a boszorkányok jelenléte. Nem pusztán finn jellegzetességről van szó, hiszen a boszorkányjárással kapcsolatos hiedelemrendszer nyomai Észak-Európában máshol is tetten érhetőek.

A régi finn húsvéti képeslapokon szívesen jelenítették meg a kor technikai vívmányait. Gyakori szereplők a képeken a járművek: a vonat, az autó, a helikopter és sok más első ránézésre szokatlannak tűnő tárgy is. De gyakran reagált a képi világ az aktuális társadalmi és politikai eseményekre is. Háborúra és békére egyaránt.

1929 . A Helsinki Városi Múzeum gyűjteményéből

Magyar szemnek talán az egyik legszokatlanabb jelenség a régi finn képeslapokon: a különleges fizimiskájú tojásemberek vidám mókázása. A tojás mint szimbólum életre kel, emberi formát ölt, és már a puszta látványa is meghökkentő!

1904 . Helsinki Városi Múzeuma

Ezt a blogbejegyzést (stílusosan?!) egy húsvéti búcsúcsókkal zárom, ugyanis gyakran csattannak a csókok régi képeslapokon.

Fotó: Finn Postamúzeum

Ha szívesen nézegetnél még húsvéti képeslapokat, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a videót, amely a Finn Postamúzeum megbízásából készült, és egy átfogó betekintést nyújt a finn húsvéti képeslapok történelmébe.


Ha a tojásemberek felkeltették az érdeklődésedet, mutatok még egyet:

A világ értelmezhetetlen és szürreális? Ugrándozz a Tojásemberrel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s