Egy jéglámpásokkal körülölelt falu

Egy tavaly év végi blogbejegyzésemben, amely a jéglámpások készítéséről szólt, ígéretet tettem arra, legközelebb megmutatom, hogyan válik a jéglámpás valóságos művészi alkotássá a profik kezében. Csak egy lelkes település és nagyjából 1000-1300 jéglámpás kell hozzá!

Van egy kis finn falu, amelynek a jéglámpások iránti rajongása már tavaly lenyűgözött, de akkor valami miatt még sem született meg az őket bemutató írásom.

Amikor decemberben a jéglámpásokat ábrázoló fotók és a lámpások készítését bemutató cikkek (ebben az időszakban érthetően) ismét elárasztották a magazinokat és a közösségi oldalakat, megint eszembe jutott az a település, amelynek lakói az évek során a tökélyre fejlesztették ezt a jeges hobbit példát mutatva az összefogás erejéről és szépségéről.

Fotó: Marita Kaipainen

Ám hiába igyekeztem a róluk szóló legújabb híradásokat összegyűjteni, sehol sem találtam az idei felvételeket a kivilágított faluról…

Rádöbbentem, hogy ez az esztendő ebben is más, mint az előzőek. Bizony, a COVID–19-világjárvány miatti elővigyázatosság az oka annak, hogy egy szép hagyomány (reméljük, csak egyszeri alkalommal) most megtört.

Fotó: Marita Kaipainen

Paakki településen (teljes nevén: Paakinmäki) 1993 óta hagyomány, hogy az udvarokat és az utcákat jéglámpásokkal díszítik a karácsonyi-újévi időszakban, illetve vízkeresztkor.

A néhány család magánakciójának induló díszkivilágítás fokozatosan vált egyre nagyobb volumenű, közösségformáló élménnyé.

2020 januárjában készült ez a hangulatos videó a Paakkit körülölelő jéglámpások látványáról:

További képek és videók a jéglámpásos faluról a PAAKIJOULUVALOT.FI oldalon találhatók.

Három kis finn falu lakói pedig épp most döntöttek arról, hogy összefognak és közösen jéglámpásokat készítenek. Látványos akciójukkal fontos ügyekre kívánták felhívni a figyelmet. A részletekről egy következő maFINN-cikkben fogok beszámolni.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s