Így díszítsd fel a fákat a madarak örömére!

A madarak etetése minden télen aktuális téma. A első fagy beálltával (akár már novemberben) megkezdhetjük az élelmükről való gondoskodást. A jó szokásokat pedig érdemes folytatni, azaz ha már elkezdtük, ne hagyjuk abba! Már egy kevés törődés is tényleg életmentő lehet.

Kép: Manfred Richter, Pixabay
„Az énekesmadarak téli etetésével kapcsolatban, nagyon helyesen, mélyen beépült a köztudatba: ,,Ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba.” Mi áll ennek hátterében, és pontosan mit is jelent a hétköznapok gyakorlatában? A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, és ezt véletlenül éppen a tél leghidegebb időszakában tesszük, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 – 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.” (Forrás: Magyar Madártani Egyesület)

Nem kell sokat keresgélnünk az interneten, ha arra keressük a választ, hogyan is lássunk hozzá a madáretetéshez.

Az alábbi két Meillä Kotona-videóban bárki által könnyen megvalósítható vagy akár továbbgondolható ötleteket láthatunk arra, miképp tudunk úgy téli madáreleséget készíteni, hogy közben az alkotókedvünket is felébresztjük (ha szunnyad), és a közös munkálkodás örömét is átéljük (családi programnak sem utolsó). Ráadásul a praktikusság mellett a külcsíny is jól ki van találva a végproduktumot illetően. Bár azt hiszem, a madaraink azt sem bánják, ha kevésbé dizájnos a nekik szánt elemózsia.

Az első videóban Lotta Lindholm és Auli Honkanen almával, csipkebogyóval és körtével kínálja tollas barátainkat. A mosolygó gyümölcsökkel (esztétikusan és szeretettel) feldíszített fa télvíz idején szívmelengető látvány madárnak és embernek egyaránt.

A második videóban kókuszolaj, étolaj, olajos magvak és diófélék keverékéből készülnek a tápláló finomságok. (A fémformákba töltött mixet néhány órára vagy egy akár egy egész éjszakára a hűtőbe kell betenni, hogy megdermedjen.)

A magmix hozzávalói: 

500g kókuszzsír megolvasztva
5 dl étolaj
kb. 1 l magkeverék (pl. földimogyoró, szezámmag, napraforgómag, dió, köles)

Akinek nincs saját udvara, az is megtalálhatja a módját, hogyan tud hozzájárulni a madarak jólétéhez a hideg hónapokban. Csak némi fantázia és szándék kérdése.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s