MacGyver is finn?!

Hogy ki MacGyver?

Bizony nagyon sokan vannak, akik már egyáltalán nem ismerik a bármiből bármit, főleg pedig a semmiből valamit megalkotni képes, mindig higgadt, eszes, jóképű, kreatív és vakmerő hétköznapi polihisztor sorozathőst, MacGyvert.

„Meggájvör” figurája klasszikussá vált, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sok-sok vicc született róla. Olyanok, amelyeknek komoly létjogosultsága volt a korabeli Móricka- és Jean-viccek véget nem érő forgatagában.


– Feldobod: csavar, leesik: helikopter, mi az?

– MacGyver a háztetőn.


Akik látták a nem túl komplikált, de szórakoztató és családbarát MacGyver-évadok epizódjait, nem felejtették el a szimpatikus karaktert. De vajon hányan tudják felidézni annak a színésznek a nevét, aki ennek a figurának a bőre bújt éveken át?

Vallljuk be, míg MacGyverre sokan, az őt alakító színész nevére viszont annál kevesebben emlékeznek! Sőt még valószínűbb, hogy nem elfelejtették, hanem egyszerűen meg sem jegyezték Richard Dean Anderson nevét.

Kép: Flickr

Az amerikai tévéfilmsorozatot  1985-ben kezdték vetíteni az USA-ban, 139 epizódon át lehetett izgulni, vajon minden esetben legyőzi-e az ész a nyers erőt. Persze mindig megnyugodhattunk. 1994-ben egy kicsit megint leporolták a sztorit, és még két akciófilmet készítettek a korábban sikeresnek bizonyult filmsorozathoz. 

A filmsorozatnak ma már létezik egy úgynevezett rebootja is: 2016-ban indult egy amerikai televíziós sorozat, azonos címmel, hasonló alapokra építve, de más rendezésben és más főszereplővel (Lucas Till). Ez a modernebb, fiatalosabb MacGyver-sorozat három évadot élt meg eddig. Magyarországon is vetítették. 

Na, de, hogy kerül a csizma az asztalra, vagyis miért jött szóba MacGyver a finn sajtóban 2020-ban?

Még csak március eleje van, de MacGyver az idén már két okból is téma volt Finnországban. Egyrészt, mert Richard Dean Anderson, az univerzális titkosügynököt alakító amerikai színész január 24-én töltötte be a 70. életévét. Másrészt, mert kiderült, hogy az, amiről állítólag egy ideje hallani lehetett itt-ott, tényleg igaz: Mac Gyvernek finn ősei vannak. 

A 70 éves MacGyver

Richard Dean Anderson 1950. január 23-án született, és ez azt jelenti, hogy 70 éves lett. Ebből az alkalomból néhány helyütt hazánkban is írtak a színészről pár keresetlen szót, bár a megjelent írások (és a kommentek) többségében azon volt a fő hangsúly, hogy jaj, de megöregedett MacGyver, és jaj, de nem olyan jóképű, mint 40 éve. És pfuj, már nem is szexszimbólum… A kevésbé szofisztikált fogalmazók szinte undorodva-iszonyodva vetik össze a színész egykori és mostani fotóit.

Hogy mi a meglepő azon, hogy valaki 70 évesen már nem hamvas, nem néz ki fiatalnak, és nem pont olyan a fizimiskája, mint a 30-as, 40-es éveiben volt? Nem tudom. Ha fordítva lenne, én jobban megdöbbennék, de efféle örökfiatalságra – durva Photoshop és extra makeup nélkül – még tudtommal nem akadt példa. Lehet, hogy a cikkírók olyan fiatalok, akik még elhiszik, ők majd konzerválni tudják jelen állapotukat, és amíg ez az illúziójuk el nem száll, addig minden náluk idősebb emberre úgy tekintenek, mint kellemetlen esztétikai élményre?!

Richard Dean Anderson, aki főleg szappanoperákkal és sorozatokkal vált ismertté, amennyire csak lehetett, mindig kerülte a nyüzsgést. A nagy népszerűség közepette sem kereste a nyivánosságot, inkább a családjára, illetve a magánéletére koncentrált. Csak nagyon ritkán ad interjút, hosszú ideje visszavonultan él. Szereti a kutyái társaságát, és szándékosan kevés emberrel tart kapcsolatot.

Fotó: EPA/AOP/Zumawire/MVPhotos

MacGyver, a finn

Az egyébként még mindig csillogó tekintetű színészről egy ideje folyik a találgatás, hogy esetleg finn(országi) származású. (Általában minden nemzet szereti, ha némely filmsztárról  vagy egyéb hírességről kiderül, hogy van egy kis közük hozzá.)

MacGyver (a többségében svéd nyelvű) Pohjanmaa környékéről származik. Anderson dédapja (név szerint: Johannes „John” Anderson Skrifvars 1860-ban a finnországi Munsalában született. A dédnagyanyja pedig  (azaz Sofia Jakobsdotter Böös) – szintén ugyanabban az évben – Jepua településen. A két család az USA-ba költözött, azt nem tudni, mindez mikor történt, s hogy egyszerre utaztak-e az Államokba.

Pohjanmaa (Kép: Wikimedia)

Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja – tartja a mondás, amely miatt már sok ártatlanra vetült rá az alaptalan gyanú árnyéka. Azok kedvéért, akik szeretik a kerek történeteket, szívesen elmesélném, hogy az új MacGyver-sorozat fősőse, Lucas Till is finn származású, de ez sajnos jelenleg még nincs bizonyítva. Ezt a szupertitkos (ál)infót csak nagyon kevesen hallották még, sőt egyelőre csak én terjesztem…

Lucas Till, az új MacGyver (Fotó: Filckr)

Forrás: Iltalehti

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s