Képzelj el egy országgyűlést, ahol a képviselők 46%-a nő!

Április 14-én vasárnap Finnországban országgyűlési választás volt: a klímaügy iránti elkötelezettség lett a választók fő mércéje. Győzött a klíma, és nyertek a nők. Az éghajlati gondok megoldása már az új kormány feladata lesz. 

Parlamenti választás = klímaszavazás = éljenek a nők (is)!

Hetek óta a parlamenti választásokra készültek a finnek. Hogy ez nagy esemény minden ország életében, vitathatatlan tény. Ami miatt azonban a finnek választási kampánya és a végeredmény különösen érdekes, az a megszokotthoz képest máshová helyezett hangsúlyoknak köszönhető.

A kampányban és a választási eredmények kihirdetése után is a fő kérdés a klímaváltozás ügye volt. Ki és mit fog tenni azért, hogy végre valódi intézkedések történjenek? – ez foglalkoztatta és foglalkoztatja leginkább a finneket az első perctől fogva, és ebből a szempontból (sajnos) kivételesnek mondható a hozzáállásuk világviszonylatban is.

Kép: Mikko Koikkalainen

Közmegegyezés van Finnországban arról, hogy az éghajlatváltozást komolyan kell venni, olyan (konkrét és erőteljes) döntéseket kell hozni, amelyek alapvetően megváltoztatják a jelenlegi helyzetet.

Azt is mondhatnánk, hogy a finnek csupán annyit szeretnének elérni, amit szinte minden európai ország elfogadott és aláírásával hitelesített: a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben meghatározottak betartását. Kimutatások, beszélgetések tömkelege elemezte, hogy melyik párt mit és mennyit ígér ebben az ügyben. 

A választások előtt már több tüntetést és felvonulást szerveztek  Finnországban: iskolások, fiatalok, a Földünkért tenni akaró felnőtt állampolgárok vonultak az utcára. Helsinki belvárosában klímamenetet rendeztek, ahol legalább 10000 fő vonult fel változást sürgetve.

Kép: Mikko Koikkalainen

A választási eredmények biztatóak, minden elemzés arról szól, hogy a klíma ügye nyert, többségben vannak azok a pártok, akik ezt a témát kiemelten kívánják kezelni.

Az új finn parlamentben meglehetősen kiegyenlített számban lesznek jelen a különböző pártok képviselői. A legtöbben a baloldalra, a Szociáldemokrata Pártra voksoltak, övék lett a szavazatok 17,7 %-a, ez 40 helyet jelent (200 képviselő van összesen a finn parlamentben). Az alapvetően populista, euroszkeptikus és bevándorlásellenes jobboldali Finnek Pártja 17,5 %-kal, 39 hellyel lesz jelen a parlamentben, míg a konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt 38 helyet foglalhat el.

A konzervatív Centrum Párt (az előző kormánykoalíció pártja) 31 képviselőt juttatott az országházba a szavazatok 13,8%-ával. A Zöldek, az eddigi legnagyobb teljesítményükkel 20, a Baloldali Szövetség nevű párt 16 képviselőt ültethet a parlamentbe. Jelen lesznek még: Svéd Néppárt (9 fő), Kereszténydemokraták (5 fő) és független képviselők (2 fő).

A parlament igazi nyertesei a nők: az új finn országgyűlés 46%-a nő!

 

Image by Rondell Melling from Pixabay

Kapcsolódó cikkek:

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/04/07/a-klimank-nagybeteg-gyogyitsuk-meg/

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/04/12/kave-nelkul-nincs-se-kampany-se-szavazas/