Életre szóló ajándékot adunk, ha megtanítjuk úszni a gyermekeinket

Az ideális az lenne, ha 6 éves koruk előtt megtanítanánk a gyermekeket úszni, de akár már csecsemőként is elkezdhetik a vízben lubickolást.

A finn Äitiyden Ihme magazin (ÄI) 10 olyan okot is felsorol, amiért fontos, hogy mindenki korán (már kisgyermekkorban) megtanuljon úszni. Nemcsak az örömteli élmények és az egészségünk szempontjából van jelentősége az úszástudásnak, az  ÄI szerint a legfontosabb ok a biztonság, az úszás ugyanis felkészíti a gyermekeket egy esetlegesen bekövetkező vízi vészhelyzetre. 

Miért fontos, hogy a lehető legkorábban megtanítsuk a gyermekeinket úszni?

 1. Az úszni tudás létszükséglet a biztonságunk miatt. (A felnőtteknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy a gyermekük számára valóban kellemes és biztonságos érzés-e a vízben tartózkodás.)
 2. Az úszás nem terheli az izmokat és az ízületeket. Nagyszerű edzésforma a vállak, a karok, a hát- és a hasizmok megdolgoztatására.
 3. Az úszás a gyerekek erőnléti, lelki és idegrendszeri fejlődését egyaránt és egyidejűleg segíti. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve kedvezően hat az anyagcserére. Az úszás növeli a tüdő kapacitását megelőzve a gyermekkori asztma kialakulását.
 4. Az úszás könnyen és olcsón elérhető mozgásforma. (Ez az a pont, ahol a finn és a magyar viszonyok igencsak eltérőek. A nagyobb városokban élők, vagy az olyan iskolába járók, ahol van tanuszoda, előnyös helyzetben vannak, de sajnos ma még mindig ők vannak a kevesebben Magyarországon.)
 5. Az úszás arra is remek alkalom, hogy a gyerekek szociális készségeit fejlesszük, hiszen több más gyerekkel együtt mozognak a vízben, s így új kapcsolatok, sőt akár barátságokat is létrejöhetnek.


 6. Az úszás megtanítja, hogy mennyire fontos a motiváció és a célorientáltság. Van benne kihívás, eredmény és jutalom, mindezeknek köszönhetően a gyermekek magabiztosabbak lesznek, megtanulnak hinni a képességeiben, azaz az úszás javíthatja a gyermekek önbecsülését.
 7. Az úszástanulás egy egész életünkben hasznosítható tudással jutalmaz meg bennünket. Az úszás a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt a testi-lelki egészség  és az öröm egyik forrása.
 8. Úszás közben endorfin szabadul fel a szervezetünkben. Csökken a depresszió kialakulásának kockázata, a lélek, az elme egy szempillantás alatt felüdül.
 9. A fürdőzés és az úszás bizonyos betegségek és szindrómák esetén is javasolt. Például sok autista gyermek szereti a vizet, pozitív hatással van rájuk, megnyugtatja őket.
 10. Az úszástudás kaput nyithat több más sportág, mozgásforma felé. A vizes sportoknak is a magabiztos úszástudás alapja.

És ha már kisgyermekekről van szó, mint annyi más helyzetben is, az úszástanulásban rendkívül fontos a szülői jelenlét. A szülők fontos szerepet játszanak abban, hogy a gyermekek számára az úszástanulás valóban kellemes élmény legyen. 

Tanácsok úszni tanuló gyermekek szüleinek

Hogyan segítsük gyermekeinket abban, hogy mihamarabb megfelelő úszástudás birtokában legyenek, otthonosan és biztonságosan mozogjanak a vízben, és az az út, ami ehhez hozzásegíti őket, igazán kellemes élményként rögzüljön bennük egy életre?

 • Tanítsuk meg úszni a gyermekeket a lehető leghamarabb, még 6 éves koruk előtt!
 • Ahhoz, hogy a gyermekünk számára vágyott dolog legyen az úszás, fontos, hogy lásson olyanokat, akik tudnak úszni, és akik számára ez egy szemmel láthatóan örömteli élmény.
 • Legyünk ott az úszni tanuló gyermekünk mellett mindaddig, amíg igényli a biztonságot adó szülői jelenlétet! 
 • A legjobb, ha játékosan, játék közben tanulnak meg a gyerekek úszni, szinte észrevétlenül.
 • Nagyon fontos, hogy soha semmit nem szabad erőltetni az úszástanulás során. Próbáljunk meg mindvégig nyugodtak maradni, nyugalmat árasztani, hiszen az ilyen légkör motiváló, ez segíti igazán az úszástanulást. Igyekezzünk megtenni mindent azért, hogy az élmény mindvégig pozitív maradjon, hogy a gyermekünknek legyen kedve újra és újra próbálkozni. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s