Friss levegővel és papíralapú könyvekkel óvhatjuk gyermekeink szemét

Az elmúlt évtizedben a monitorok előtt eltöltött idő rohamosan megnövekedett a felnőtt lakosság körében, sőt mára a gyerekek is szinte rutinszerűen használják nap mint nap a tableteket és az okostelefonokat. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a látásproblémák és a szemüvegesek száma különösen a gyermekek körében – hívják fel a problémára a figyelmet a finn optikusok és szemészorvosok.

Több kutatás készült és jelenleg is folyik ebben a témában világszerte, de még mindig sok a kérdőjel. Abban viszont egyetértés van: a gyerekek szemproblémáiról még mindig túl keveset beszélünk.

Az okoseszközök miatt rövidlátóvá válhatunk, ha nem figyelünk oda eléggé a szem, a szemizmok megfelelő pihentetésére. A fő probléma az (ez a gyerekekre és a felnőttekre egyaránt vonatkozik), hogy a szemünket túl sokszor és túl sokáig használjuk arra, hogy közelről nézzünk az okoskészülékeket, a számítógépek képernyőjét. A monitorbámulás közben a szemizmok elfáradnak, ellustulnak, szinte rövidlátóvá válnak átmenetileg, emiatt távolra kissé homályosan láthatunk, miközben a közellátás is romolhat. Akik a munkahelyükön a számítógép előtt töltik a nap nagy részét, épp azért azt tapasztalhatják, hogy reggel élesebben látnak távolra, mint munka után.

Nagyon fontos, hogy sok időt töltsünk a szabadban, ahol akarva-akaratlan is pihentetjük a szemünket azáltal is, hogy természetes módon (elszakítva magunkat az ilyen-olyan kütyüktől) a távollátást, a távolba nézést gyakoroljuk.

A szem pihentetése mellett nem elhanyagolható és nem halogatható a rendszeres látásellenőrzés, akkor sem, ha nem észlelünk problémát. Mindenképpen érdemes egy alapos látásvizsgálaton átesniük a gyerekeknek is, különösen 6-7 éves korban, iskolakezdéskor. A rövidlátók száma évről évre nő a kiskorúak körében.

Az optometristák azt tapasztalják a gyerekkel és a szülőkkel történő konzultációk során, hogy extrém méreteket öltött a tabletek és okostelefonok használatának időtartama: a kisgyerekek akár 6-7 órát is töltenek naponta a monitorok előtt. Ez olyan mértékben veszi igénybe a szemünk izmait, mintha mindennap maratont akarnánk futni. Amikor ezt a gyerekeknek is elmeséli Pekka Palmu, optometrista, ők is belátják, hogy változtatniuk kell szokásaikon saját látásuk érdekében.

Pekka Palmu a következő három tanácsot adja a vizsgálaton részt vevő gyerekeknek és szüleiknek:

45 percnyi okostelefon-használat után tartsunk legalább 15 perc szünetet!                                                   

Ha már két teljes órája ,,bűvöljük” a mobilunkat, álljunk fel, hagyjuk otthon a telefonunkat, és menjünk ki a szabad levegőre!                                                                                                                                  

Lefekvés előtt másfél órával már egyáltalán ne használjuk se a tabletet, se a laptopot, de még csak a telefont se!

Az optometristák és szemorvosok újra és újra felhívják a figyelmünket arra, hogy védjük a szemünket, vigyázzunk a látásunkra, ezért, ha lehet, olvassunk gyakrabban hagyományos módon. A papíralapú könyvek olvasása digitális társaik helyett a szem egészsége szempontjából okosabb és kíméletesebb választás, hiszen miközben lapozzuk a könyvet, akaratlanul is abbahagyjuk a közelre nézést, el-el tekintünk a távolba, így megszűnik az azonos távolságból folyamatosan egy irányba fókuszálás. Különösen igénybe veszi a szemet, ha mobiltelefonon olvasunk, hiszen ilyenkor a legkisebb a képernyő és a szemünk közötti távolság, a szemünk hosszasan egy irányba, közelre fókuszál.

Pekka Palmu, finn optometrista részt vesz egy olyan kísérleti kutatásban is, amely az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) és a látásproblémák kapcsolatát vizsgálja. Eddigi megfigyeléseik alapján elmondható, hogy az ADHD-val diagnosztizált gyerekek egy részénél a fennálló szemproblémák korrigálása után a gyógyszerszedés csökkenthető vagy akár abbahagyható.

Ha esetleg úgy adódik, hogy egy vizsgálat során kiderül, gyermekünknek szemüveget kell hordania, fontos, hogy igyekezzünk pozitívan viszonyulni ehhez. Már a közös szemüvegválasztás során is igyekezzünk jó hangulatot teremteni, így könnyebben elfogadja, örömmel és bátran hordja majd szemüvegét az óvodában vagy iskolában is. Szerencsére (Harry Potternek és a bővülő szemüvegkeret-választéknak hála) ma már sokkal könnyebb a dolgunk, mint néhány évtizede!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s