Eldőlt, melyik dal képviseli Finnországot 2019-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az Eurovízióról gondolhatunk jót vagy rosszat, azt mindenképpen el kell ismernünk, a Dalfesztivál óriási nyilvánosságot kap világszerte. Nincs ez másképp a finneknél sem, ahol a kiválasztási folyamat, amely végül egy együttest vagy énekest eljuttat  a nemzetközi közönség előtti megmérettetésig, egy kicsit más, mint hazánkban.

Az énekes, Sebastian Rejman és Darude (összekulcsolt kézzel)  Fotó: Yle.fi

Finnország március 2-án, szombat éjszaka döntött arról, hogy mi legyen a hivatalos versenydala az Eurovíziós Dalfesztiválon Tel Avivban. Ez a döntés nem a versenyző személyéről szólt, hiszen az már január 29-e óta tudható (nem közönségszavazás eredményeképpen), hogy a nemzetközi sikereket elért Darude, finn DJ utazik Izraelbe az Eurovízióra.

A YLE Köztelevízió hivatalos bejelentése után, a nyertes Darude azt a feladatot kapta, hogy készítsen három versenyszámot, amelyet immár a közönség is véleményezhet szavazataival. A szavazás tétje március 2-án tehát az volt, hogy Darude három versenydala közül melyik képviselje Finnországot. A dalokat bárki meghallgathatta, mindenki kedvére kommentelhetett, véleményezhetett hetek óta, és most végre szavazhatott is. A szakmai zsűri és a közönség közösen döntött.

Ki is Darude? Ő  Ville Virtanen,  a trance és techno műfaj nemzetközileg elismert képviselője, DJ és producer, akinek 1999-ben készült Sandstorm (‘homokvihar’) című számát Európa-szerte ünnepelték.

A Sandstorm 2009 óta a YouTube-on is látható, így ma már világszerte ismerik. (Amikor a Sandstorm című videót a bejegyzésbe illesztettem március 2-án este 22.00 óra után, 146 626 551 megtekintésszám volt az épp aktuális adat.)

Ville Virtanen finnországi elismertségének és népszerűségének ékes bizonyítéka, hogy a 2017. évi hivatalos újévi koncerten, amellyel a finnek függetlenségük elnyerésének 100. évfordulója alkalmából életre hívott ,,Suomi 100″ programsorozatot ünnepélyesen is megnyitották, nem más, mint Darude zenélt.

Ville Virtanen (Darude), az 1975-ben született zenei producer úgy véli a három versenydal meglehetősen különbözik egymástól, mégis jól felismerhetően Darude-számok. Mivel Darude maga nem énekel, a dalok feléneklésére Sebastian Rejmant kérte meg, aki régi jó barátja, munkatársa és nem mellesleg színész.

Darude úgy emlékszik, hogy éppen Turkuban volt, amikor a Lordi finn heavy metal zenekar megnyerte az Eurovíziót 2006-ban. Egy étteremben ülve a tévén keresztül követte az eseményeket, és együtt örült, kiabált a jelenlévőkkel. Azóta saját bevallása szerint szorgalmasabban követi a dalversenyt.

Darude győzni megy a dalfesztiválra, de – ahogy erről korábban nyilatkozott – hazájának természetesen csak annyit tud ezzel kapcsolatosan ígérni, hogy a tőle telhető legjobb számokat készítette el. Úgy gondolja, bármelyik dal lesz végül is a nyertes, ő elégedett lesz. Elismeri, amikor először felvetették a hazai szervezők, hogy induljon a dalversenyen, az  legelső reakciója az volt: NEM, KÖSZÖNÖM. Aztán átgondolta a dolgot, kikérte a felesége véleményét is, és még aznap este elfogadta az ajánlatot. A felelősség nagy, rengeteget dolgozott azóta a sikeres szereplésért, sőt nagyon büszke arra, hogy ő képviselheti Finnországot az Eurovíziós Dalversenyen.

A DÖNTÉS MEGSZÜLETETT:

Darude Look Away című dala

képviseli Finnországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalszöveg angol nyelvű. A közönség és a szakmai zsűri is ezt a számot támogatta a leginkább. A Look Away (Nézz máshová) a jelenünk globális problémáiról szól, egyfajta vészcsengő kíván lenni. Darude szerint ,,a világban szörnyű dolgok történnek: természeti katasztrófák, betegségek, háború, menekülthelyzet. Könnyebb másfelé nézni, mint meglátni, ami van, és gondolkodni ezekről a dolgokról. A dal üzenete az, hogy látnunk, néznünk és cselekednünk kellene.”

Forrás: yle.fi


FRISSÍTÉS:

Az Eurovíziós Dalfesztiválon Darude Sandstorm című produkciója nem került be a döntőbe. Hogy 2020-ben ki fogja képviselni Finnországot, és eredményesebb lesz-e a szereplése, jövő tavasszal megtudjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s