A közös családi színezés megszépíti a hétköznapokat

December 8-án Finnországban a zene napját és Sibelius, finn zeneszerző születésnapját ünneplik. Ebből az alkalommal néhány nyomtatható kifestőlapot szeretnék megosztani a maFINN blogon. Mert színezni jó, és a kifestőlapokból soha sem elég!

A színezés nemcsak kellemes időtöltés, hanem rendkívül jótékony hatással van a gyerekekre. Egyre többek tapasztalata bizonyítja, hogy a felnőtteknek is érdemes újra kipróbálniuk ezt az időtöltést. De ha igazán nagyszerű programra vágyunk, akkor színezzünk közösen!

Fotó: äitiydenihme.fi

A színezés kikapcsol, ellazít, így szorongáscsökkentő hatású. Segíti a figyelemfejlesztést, a térlátást, a kreativitást, a színek megismerését, és hozzájárul a finommotorikus képességek fejlesztéséhez is. Ha pedig felnőtt és gyerek közösen lát neki a színezésnek vagy akár a rajzolásnak, akkor a pozitív hatások száma megsokszorozódik!

,,Nem véletlenül sorolja fel Donald Winnicott (brit gyermekorvos, gyermekpszichiáter, pszichoanalitikus és szociológus) az anya és a gyermek között teremtődő sajátos, közös terek között a rajzolást is. Egy újabb nyelvet, amely közösséget épít szülő és kicsi között, hiszen a képekkel való kommunikáció sokszor konfliktusokat is képes feloldani. A rajzolásnak a gyerek számára ugyanis megmunkáló, feldolgozó, azaz elaboráló hatása van. Az előbbi mellett más okot is találhatunk, hogy olykor az egész család ölelésében éljük át a színezés adta felszabadult állapotot. A csoportos színezés az élmény mellett főként azért hasznos, mert mintát ad a gyereknek egy elfoglaltságra, amely fejlesztő hatású” – fejti ki Gyimóthy Gábor művészetterapeuta a Pszichoforyou oldalán.

A közös családi színezés érzelmileg is közelebb hozza tehát a családtagokat, miközben a színek látványa és a színezés „kreatív monotóniája” mindannyiunkat felüdít. A tevékenység közben kialakuló beszélgetések (vagy az idegnyugtató-frissítő hallgatások) valósággal kiragadnak bennünket a hétköznapok szürke egyhangúságából.

Paul Brennan képe, Pixabay

Az alábbi kifestő-válogatásban a zene és a hangszerek kerültek a középpontba. A képekre kattintva – akár egyéni, akár közös színezésre is alkalmas – jó minőségű, pdf-formátumú, nyomtatható színezők birtokosai lehetünk.

A színezők forrása: a Pikku Kakkonen nevű finn oldal. Ha még nem hallottál róla, ebben a korábbi maFINN cikkben olvashatsz a honlapról: Öt nyomtatható színező húsvétra, mert azokból soha nem elég

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s