Sibelius születésnapja a zene ünnepe

December 8-a Jean Sibelius, finn zeneszerző születésnapja és a finn zene ünnepe.

Bár kiváló zeneszerzők éltek és alkottak Sibelius előtt és után is, egy valami azóta sem változott: Jean Sibelius továbbra is A FINN ZENESZERZŐ.

A Hämeenlinnai Nemzeti Kulturális Egyesület 2004-ben Kaija Lehmuskallio író, a pedagógia tudományok doktora, docens javaslatára kezdeményezte először, hogy Sibelius és a finn zene zászlós napot kapjon. A javaslattól a megvalósulásig még jó néhány évnek el kellett telnie, míg 2011-ben hivatalosan is összekapcsolódhatott a finn zene ünnepe Sibelius alakjával.

Kaija Lehmuskallio (1932-2022) (Kép: Katja West, Naisten ääni)

Jean Sibelius 1865. december 8-án született Hämeenlinnában finnországi svéd szülők gyermekeként, és 1957-ben halt meg Järvenpää településen szeptember 20-án. Hosszú és viszontagságos élete során mindkét világháborút megélte.

Egyik leghíresebb és legfontosabb zeneműve a Finlandia himnusz, melyet a zeneszerző 1899-ben komponált, és amely Finnország második himnuszává vált.

A 20. század legtermékenyebb zeneszerzői közé tartozik annak ellenére, hogy az élete utolsó 30 évében nem foglalkozott zeneszerzéssel, tudatosan visszavonult a zenei életből. 1926-ban megírta utolsó művét a Tapiolát, melyet még utoljára maga vezényelt. Életének 91 éve alatt több mint 100 opuszt hozott létre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s