Tove Jansson és a finn művészet saját ünnepnapot érdemel

Augusztus 9. Tove Jansson születésnapja és a finn művészet ünnepe.

Tove Jansson, író, képzőművész, a múmin-sorozat kitalálója és megalkotója 1914. augusztus 9-én születetett Helsinkiben. Ma az ő születésnapja alkalmából, az ő tiszteletére lobog a nemzeti zászló Finnországban. Ez a legelső alkalom, hogy ilyen módon is megemlékeznek országszerte Tove Jansson munkásságáról.

Maria Ohisalo, finn belügyminiszter többek között azt hangsúlyozta az új ünnep kapcsán, hogy ez a nap egyrészt méltó megemlékezés Tove Janssonnak a finn művészetre és irodalomra gyakorolt ​​utánozhatatlan hatásáról, másrészt tágabb értelemben augusztus 9. a finn művészet ünnepe is.

Ennek a mai, új zászlós napnak tehát a pontos, hivatalos meghatározása: Tove Jansson és a finn művészet napja.

Tove Jansson (1914–2001) a műtermében 1956-ban. (Fotó: Reino Loppinen)

A zászlós nap létrehozásának ötletét egyöntetűen, sőt több szempontból is elismeréssel és örömmel fogadták Finnországban.

Sophia Jansson, Tove Jansson unokahúga, a Moomin Characters művészeti igazgatója például így méltatta az ünnepnap létrehozásának jelentőségét:

„Tove Jansson jelentős és nemzetközileg elismert képzőművész és író. Műveit több mint 50 nyelvre fordították le. Noha Janssont leginkább a múmin-könyveiről ismerik, ő elismert festőművész és illusztrátor is volt. Sok munkájában a kisebbségek helyzetével, a másság megélésével és elfogadásával kapcsolatos témákkal foglalkozott.”

A finn nemzeti lobogó 2020. augusztus 9-én reggel 8 órától este 9 óráig Tove Jansson és a finn művészet tiszteletére lobog.


Hasonló témájú maFINNok:

Kik azok a múminok?

A múminok meg akarják menteni a Balti-tengert

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s