Nem kapok levegőt! – skandálták a demonstrálók Helsinki főterén

Hatalmas tömeg gyűlt össze szerda délután Helsinkiben a Szenátus téren. A jelenlévők békés demonstrációjukkal fejezték ki a véleményüket: elég volt a rasszizmusból! 

Kép: Don Trammell, YLE

Megrázta a világ közvéleményét az USA-ban történt rendőri túlkapás, amely egy amerikai fekete férfi lassú és kegyetlen halálát okozta.

A néhány napja videóra rögzített és nyilvánosságra került megdöbbentő felvétel óriási lavinát indított el Amerikában, és remélhetőleg azt ezt követő válság békés megoldását követően érdemi párbeszéd indul el a téma kapcsán. Lenne miről beszélni.

Az erőszakhullámba csapó utcai megmozdulások miatti esetleges felháborodás sem teszi meg nem történtté vagy elfogadhatóbbá a méltatlan halált.

Egyre többen úgy vélik, naiv, sőt álságos dolog lenne elhinni, hogy ez csak az amerikaiak, esetleg egy szűk kisebbség belügye, mindenki más jobb, ha (el)hallgat.

Az eset és a körülötte forrongó indulatok ismét bebizonyították, a szőnyeg alá söpört, komplex megoldatlan, kezel(het)etlen társadalmi problémák és feszültségek nem maradnak örökké a felszín alatt.

Nem kapok levegőt! – skandálta a tömeg a Szenátus téren emlékezve arra, hogy Georg Floyd halála előtt e szavakkal könyörgött hosszasan a rajta térdeplő rendőrnek, amire ő a jelenlévő társával együtt ügyet sem vetett.

A 17 órakor kezdődő antirasszista demonstráció eredetileg 20 óráig tartott volna, de egy óra múlva véget is kellett vetni a szabad gyülekezésnek. A Szenátus térre ugyanis olyan sokan érkeztek (a becslések szerint már 3000 fő körül voltak a demonstrálók), hogy a rendőrség kénytelen volt beszüntetni a szabad véleménynyilvánítás gyakorlásának ezt a módját, hiszen jelenleg Finnországban a járványügyi helyzet miatt csak 500 fő alatti rendezvények megtartása lehetséges.

A tömeg békés céllal érkezett, és ennek megfelelően a rendőrség Twitteren is közzétett kérésére hamar feloszlott.

Források: YLE, MTV UUTISET

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s