A virágzó cseresznyefák szépségének nem lehet ellenállni

A cseresznyefák virágzása csodálatos látvány, még a járványtól való félelmet is legyőzi.

Nagyon sokan keresték fel a Helsinkiben található Cseresznye parkot az elmúlt napokban. A hatóságok is egyetértenek azzal, hogy a látvány rendkívül lenyűgöző, s kár volna megfosztani az embereket ettől az élménytől. Így aztán nem tiltották, hogy a virágba borult cseresznyefa-költemények árnyékában az idén is üldögélhessenek, beszélgethessenek és sétálgassanak az arrajárók.

A helsinki Kirsikkapuisto (Cseresznye park, Sakura park) 2007-ben nyitotta meg kapuit Roihuvuori zöld övezetében, amikor 152 rózsaszín, virágzó cseresznyefát ültettek ide a finn főváros japán közössége anyagi támogatásának köszönhetően. Ma már 250 felett van a roihuvuori cseresznyefák száma. A park éjjel és nappal egyaránt elbűvölő.

A park éjjel is szép. Fotó: Kari Hiltunen.

A képek tanúsága szerint, bár több mint ezren megfordultak a helyszínen, a cseresznyefákban gyönyörködők ügyeltek a kellő távolság megtartására is, amennyire ez lehetséges.

Fotó: Seppo Kärki, Ilta-Sanomat

2008 óta hagyományosan Roihuvuoriban rendezik meg a Hanami fesztivált, amelynek időpontja mindig igazodik a cseresznyefavirágzáshoz.

Az idén ez a nagyszabású és méltán népszerű tömegrendezvény – a járvány miatt kialakult különleges helyzetre való tekintettel – elmarad.

A 2019. évi Hanami fesztiválon készült az alábbi videó, amely jól bizonyítja: a cseresznyevirág ünnep programkínálata gazdag és sokszínű.

Források: myhelsinki.fi, roihuvuori.fi