Így énekel minden idők legnagyobb finn virtuális kórusa

Megalakult minden idők legnagyobb finn virtuális kórusa. 

A helsinki Aventur showkórus hívta életre azt a hatalmas projektet, amelynek köszönhetően létrejött az 1120 énekesből álló virtuális kórus. És ha egy ekkora kórus megalakul, akkor énekelni is fog.

 

Fotó: Virtuaalikuoro, Facebook

 

A közös éneklésre választott darab szerzője: Pave Maijanen. 

A dal elkészült, és április 18-án (finn idő szerint) 16 órakor ki is került a Youtube-ra. A stáblista hosszúságát pedig egy hollywoodi szuperprodukció is megirigyelné.

Maijanen dalszövege természetesen az aktuális helyzetre reagál. Arról szól, hogy vigyázzunk magunkra, és törődjünk azokkal, aki szenvednek, akik mások segítségére szorulnak. Felhívja a figyelmet arra is, hogy ne feledkezzünk meg az idősekről sem. S legfőbbképp pedig az adás, az adni akarás fontosságát hangsúlyozza.

A showkórusként ismert Aventur csapatának felhíváshoz sokan csatlakoztak, egyének és közösségek is. Oktatási intézmények, zeneiskolák énekkarai, különböző műfajokat képviselő kórusok és éneklő közösségek egyaránt lelkesedtek az ötletért.

Mivel hagyományos módon nem volt lehetőség a gyakorlásra, ezért a csatlakozás alapfeltétele az volt, hogy minden résztvevő tudjon kottát olvasni, és képes legyen az önálló felkészülésre.

Egy négyfős csoport vállalta a munka dandárját. A feladat nem volt könnyű: 1120 videóból kellett összeállítani a végső produkciót. Minden megbeszélés, technikai segítségnyújtás egy kimondottan erre célra létrehozott Facebook-csoportban történt.

Aventuri kórus művészeti vezetője, Miika Granholm az YLE-nek adott interjúban elmesélte, hogy maga a technikai háttérmunka is nagy odafigyelést kívánt, hiszen a virtuális kórus tagjai más-más hosszúságú, formátumú videót készítettek el otthon, és ezekből kellett az egységes, kész kórusművet létrehozni.

Granholmot is meglepte a hatalmas érdeklődés, azt gondolta, talán néhány százan csatlakoznak majd a virtuális kórushoz. A művészeti vezető azt sem tartja kizártnak, hogy a kórus esetleg egy újabb produkcióval álljon elő a jövőben.

 

Jöjjön tehát a kórusmű, amely 4 kontinens, 12 ország összesen 1120 énekesének közös akaratából és jókedvéből született meg:

 

Forrás: YLE


Témába vág:

Ezért legyen mindenki kórustag

A madárkaraokét épp neked találták ki

Szeresd az életet! – énekli a finn rendőr


Ha tetszett, amit olvastálfigyelmedbe ajánlom a Finland News blog korábbi írásait.

Ha van kedved, tarts velem az Instagramon és a Facebookon is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s