Tom Hanks konyhájában van valami nagyon finn

Tom Hanks, amerikai filmsztár, sokak kedvence nemrég azért került a címlapokra világszerte, mert egyike azoknak a hírességeknek, akiket megfertőzött az új koronavírus. 

Feleségével, Rita Wilsonnal együtt betegedtek meg, és vonultak önkéntes karanténba, de mostanra, úgy tűnik, túl vannak a nehezén, sőt már humorral tudnak beszélni mindarról, amin keresztülmentek.

Az első perctől kezdve vállalták a nyilvánosságot, egyáltalán nem titkolóztak, a közösségi médián keresztül üzenték meg az őket követőknek, hogy megfertőződtek, s időről időre tájékoztattak is bennünket épp aktuális állapotukról.

A Hanks család a komoly tünetekkel járó megbetegedésükből felépülve szívesen mesélnek arról, hogyan élték meg az elmúlt időszakot.

S mint minden ilyen ,,nagy felvállalás”, nem feltétlenül csak pozitív következményekkel jár, ahogyan erre legutóbb Tom Hanks maga is utalt. A Saturday Night Live showműsorban, amelynek (saját otthonából bejelentkezve) ő volt a házigazdája, azzal viccelődött, hogy akarva-akaratlan ő lett A-Koronavírusos-Híresség, csupa nagybetűkkel.

Tom Hanks természetesen Finnországban is roppant népszerű, és persze ott is követték mindazt, amit otthonából bejelentkezve az említett showműsorban a színész előadott. Ám a szemfüles finnek a szokásos és mindenhol elhangzó részletek mellett felfigyeltek még valamire, egy számukra nagyon fontos és kedves részletre, és erről az Ilta-Sanomat be is számolt.

Tom Hanks otthona barátságos, kellemes látványt nyújt, ebben nincs semmi meglepő. Igen ám, de a sok-sok tárgy és bútordarab között megbújik valami nagyon finn dolog is! 

Tom Hanksin kotoa löytyy aivan Artekin tuolia muistuttava huonekalu.
Fotó: Kuvakaappaus, SNL/ IS

A háttérben feltűnik egy ikonikus Alvar Aalto-szék (eredeti vagy másolat?), amelyet a világhírű finn építész és iparművész az 1920-as években tervezett.

Alvar Aalto (1898-1976) építész, formatervező és várostervező népszerűsége mindmáig töretlen Finnországban. 

Alvar Aalto és a munkássága – túlzás nélkül elmondható – mára a finn nemzeti identitás szerves részévé vált.

Alvar Aalto 1945-ben. (Fotó: Eino Mäkinen)

Ma is modernnek, követendő mintának és kedveltnek számítanak az általa tervezett épületek, bútorok és különféle használati tárgyak. A finn otthonokban rendre fel-felbukkan egy-két Alvar Aalto-váza, s számos településen fő nevezetességnek számítanak az Alvar Aalto tervezte épületek. 

A nemzetközileg is elismert finn művész életművének állít emléket többek között az Alvar Aalto Múzeum és az Aalto Műterem. A múzeumnak otthont adó épületet és a műtermet is maga Alvar Aalto tervezte. A művész életét és munkásságát bemutató múzeum Jyväskyläben, míg a műterem és az úgynevezett Aalto Ház Munkkiniemiben található. 

A múzeumot és a műteremlakást most akár online is bebarangolhatjuk.

A híres Aalto-épületek egyike az a kísérleti ház is, amelyet 1952-ben tervezett és épített meg saját maga és családja számára. Az úgynevezett Muuratsalói Kísérleti Ház egy szigetre épített L-alakú épület, elsősorban nyaralóként használták. A bútorzatot is Alvar Aalto tervezte.

Fotó: Heikki Havas, Alvar Aalto Múzeum

Február harmadika, Alvar Aalto születésnapja ma már az építészet és az építészek ünnepe Finnországban.

Hogy Tom Hanks mit tud arról a bizonyos székről a lakásában, és ismeri-e egyáltalán Alvar Aaltót, nem tudom. De ha esetleg kiderülne, ígérem, beszámolok róla.Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s