Csodájára járnak a 14 emeletes fa diákszállónak

Felépült, sőt két díjat is nyert a Joensuuban található 14 emeletes diákszálló, amely Finnország legmagasabb, fából készült toronyháza. Az tervező-építész Samuli Sallinen, az építészeti menedzser Vesa Vapanen volt.

2019 februárjában még arról szóltak a hírek és a képes beszámolók, hogy egy nem mindennapi kollégium épül Joensuu városában. Az épület közben (állítólag a tervek szerinti határidőre, azaz 2019 augusztusára) el is készült. A Lighthouse névre keresztelt épület különlegességét, szépségét és funkcionalitását nagy nemzetközi érdeklődés övezi. Hazájában pedig több díjjal is jutalmazták.

A közel 50 méteres ház 2019 végén két díjat is besöpört. November elején elnyerte a Finnországi Építészmérnökök Szövetségének díját, amellyel évente a magasszínvonalú, értékes és innovatív építészeti megoldásokat jutalmazzák. Majd néhány nappal később a Puuinfo által 1984 óta minden évben átadott Fa Díjat is megkapta a nemcsak méreteiben kiemelkedő épület.

Fotó: Stora Enso

Az emeletes házhoz 2500 köbméter fát használtak fel, illetve új építészeti és tűzvédelmi megoldásokat fejlesztettek ki az ökológiai építészet elvárásait maximálisan figyelembe véve.

Bizonyára többekben felmerül a kérdés, hogy miért nem látszódik egyáltalán, hogy ez a ház  fából készült. A kérdés jogos, a magyarázat pedig kézenfekvő. A külső farészeket bevonták a tűzvédelmi előírások miatt.

Fotó: Arkkitehtitoimisto Arcadia

Természetesen az épület világítását sem bízták a véletlenre, hanem egy finn fényművészt is bevontak a projektbe. A Kari Kola által megálmodott és megalkotott fényekben pompázó toronyház szembetűnő látványossága lett a Pielisjoki folyó partján elterülő városrésznek, sőt egész Joensuunak.

Fotó: Rami Saarikorpi

Még néhány adat a Joensuuban található Lighthouse-ról:

  • A kollégium 117 diáknak ad otthon.
  • Az épület tervezése 2016-tól 2018-ig tartott, majd nagyjából egy évig tartott az építkezés. 
  • Az építés költsége körülbelül 4050 euró négyzetméterenként.
  • A munkálatok során több tucat építészettel foglalkozó szakember látogatott el a helyszínre a világ különböző tájairól.
  • Minden emeleten 9 apartman található, ebből kettő kétszemélyes, a többi pedig egyszemélyes. 
  • A lakószobák mérete: 26-47,5 m²
  • Az épület alsó szintje betonszerkezetű, és a ház közös helyiségeit tartalmazza: például szauna, mosókonyha szárítóval, tároló és a műszaki berendezések.
  • Az épület úgy lett kialakítva, hogy a hasznos alapterület a legoptimálisabb legyen.
Fotó: Taru Raita, Instahu

Még több képet találhatsz az épületről, a szobákról és a közös helyiségekről IDE kattintva.

Források: Woodbizforum.comPuupalkinto.fiProjektiuutisetSafa.