Túl rövidnek érzed a karácsonyt? Jó lenne, ha még nem érne véget az ünneplés? Akkor ne hagyd abba!
Főzz egy nagy adag glögit, és tégy úgy, mint Anu Ylä-Outinen!
Ahogy arról a Meillä Kotona beszámolt, a délnyugat-finnországi Kaarina nevű kisvárosban élő finn hölgy már évekkel ezelőtt úgy döntött, meghosszabbítja a karácsonyt, ezért az ünnep folytatásaként meghívja otthonába a barátait.
A társaság tagjai mindenféle korosztályból valók, van köztük 25-től 50 évesig családos, gyermektelen pár és egyedülálló is. Hogy mivel töltik az időt? Nevetgélnek, beszélgetnek és glögit isznak, ami nélkül nincs finn karácsony.
Hogy mi az a glögi? A finnek fűszeres karácsonyi italát leginkább a forralt borhoz lehetne hasonlítani, de közben azonnal hozzá kéne tenni, hogy a glögi nem forralt bor.
Anu Ylä-Outinen úgy véli, karácsonykor sem kell, hogy mindig minden ugyanúgy történjen, a változatosság izgalmassá teheti az ünneplést, ugyanakkor az évek alatt saját hagyományt alakítottak ki a karácsonyi baráti összejövetelükhöz. Ennek része az ajándékozás is, amely apró meglepetéseket jelent.
Bár alkohol is akad a kínálatban (mindenki hoz enni- és innivalót), de az alapszabály, hogy senki sem ihat túl sokat, ugyanis a jó hangulathoz és a jókedvhez nincs szükségük ittasságra.
Ha te is szeretnél glögit inni, megteheted. Már csak az a kérdés, hogy a sok-sok receptváltozatból melyiket próbálod ki először. A többi majd jön magától!
A HAGYOMÁNYOS GLÖGI
Ahány ház, annyi szokás, sőt a boltokban készen kapható glögit is lehet vásárolni…
Mennyiség: Kb. 4 személynek való adag
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
0,5 l fekete ribizli lé (egyes verziók szerint áfonyalé és/vagy szőlőlé az alap)
Fűszerek:
2-4 fahéjrúd
kb. 10 db egész szegfűszeg
8 szem kardamommag (esetleg reszelt gyömbérrel is helyettesíthető)
4 szem szegfűbors
10-12 db kockacukor
0,5 l vörösbor (sokan alkohol nélkül készítik, de az alkoholos változatokban gyakran szerepel a bor mellett még további 0,5 dl vodka vagy valamilyen likőrféleség)
Tálaláskor a poharakba tegyünk néhány szem mazsolát és hámozott maduladarabokat!
Az elkészítés módja:
- Tegyük a gyümölcsleve(ke)t egy tapadásmentes edénybe a fűszerekkel, és lassan forraljuk fel!
- Adjuk hozzá a cukrot ízlés szerint, majd a vörösbort!
- Az így kapott italt melegítsük fel újra, de ne forraljuk fel!
- Aki szeretné, ekkor önthet hozzá még vodkát vagy likőrt.
- A hőtartást segíti, ha a bögrékbe, amelyekbe (leszűrve) a glögit öntjük, fémkanalat is teszünk.
- A bögrékbe vagy a hőálló üvegpoharakba tegyük bele a mazsolát és a mandulát!

Források: Meillä Kotona, Kotikokki