Túl rövid a karácsony? Hosszabbítsd meg!

Túl rövidnek érzed a karácsonyt? Jó lenne, ha még nem érne véget az ünneplés? Akkor ne hagyd abba!

Főzz egy nagy adag glögit, és tégy úgy, mint Anu Ylä-Outinen!

Ahogy arról a Meillä Kotona beszámolt, a délnyugat-finnországi Kaarina nevű kisvárosban élő finn hölgy már évekkel ezelőtt úgy döntött, meghosszabbítja a karácsonyt, ezért az ünnep folytatásaként meghívja otthonába a barátait.

A társaság tagjai mindenféle korosztályból valók, van köztük 25-től 50 évesig családos, gyermektelen pár és egyedülálló is. Hogy mivel töltik az időt? Nevetgélnek, beszélgetnek és glögit isznak, ami nélkül nincs finn karácsony.

Hogy mi az a glögi? A finnek fűszeres karácsonyi italát leginkább a forralt borhoz lehetne hasonlítani, de közben azonnal hozzá kéne tenni, hogy a glögi nem forralt bor.

Anu Ylä-Outinen úgy véli, karácsonykor sem kell, hogy mindig minden ugyanúgy történjen, a változatosság izgalmassá teheti az ünneplést, ugyanakkor az évek alatt saját hagyományt alakítottak ki a karácsonyi baráti összejövetelükhöz. Ennek része az ajándékozás is, amely apró meglepetéseket jelent.

Bár alkohol is akad a kínálatban (mindenki hoz enni- és innivalót), de az alapszabály, hogy senki sem ihat túl sokat, ugyanis a jó hangulathoz és a jókedvhez nincs szükségük ittasságra.

Ha te is szeretnél glögit inni, megteheted. Már csak az a kérdés, hogy a sok-sok receptváltozatból melyiket próbálod ki először. A többi majd jön magától!


A HAGYOMÁNYOS GLÖGI 

Ahány ház, annyi szokás, sőt a boltokban készen kapható glögit is lehet vásárolni…

Mennyiség: Kb. 4 személynek való adag

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:

0,5 l fekete ribizli lé (egyes verziók szerint áfonyalé és/vagy szőlőlé az alap)

Fűszerek:

2-4 fahéjrúd

kb. 10 db egész szegfűszeg

8 szem kardamommag (esetleg reszelt gyömbérrel is helyettesíthető)

4 szem szegfűbors

10-12 db kockacukor

0,5 l vörösbor (sokan alkohol nélkül készítik, de az alkoholos változatokban gyakran szerepel a bor mellett még további 0,5 dl vodka vagy valamilyen likőrféleség)

Tálaláskor a poharakba tegyünk néhány szem mazsolát és hámozott maduladarabokat!

Az elkészítés módja:

  • Tegyük a gyümölcsleve(ke)t egy tapadásmentes edénybe a fűszerekkel, és lassan forraljuk fel!
  • Adjuk hozzá a cukrot ízlés szerint, majd a vörösbort!
  • Az így kapott italt melegítsük fel újra, de ne forraljuk fel!
  • Aki szeretné, ekkor önthet hozzá még vodkát vagy likőrt.
  • A hőtartást segíti, ha a bögrékbe, amelyekbe (leszűrve) a glögit öntjük, fémkanalat is teszünk.
  • A bögrékbe vagy a hőálló üvegpoharakba tegyük bele a mazsolát és a mandulát!
Fotó: https://www.kotikokki.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s