A Mikulás sem hagyta szó nélkül a finn focisták Eb-be jutását

Hatalmas örömként élhették meg a finnek, hogy a nemzeti labdarúgó-válogatott (fennállása óta most először) bejutott az Európa-bajnokságba. 

November 15-én a Liechtenstein elleni 3–0-ás győzelemmel megnyílt az út a finn focisták előtt az Eb-re. A labdarúgó-válogatott legelső szereplése 1911-ben volt: akkor Svédországgal játszottak, s bizony a svédek nyerték meg a mérkőzést. A finnek 1938-ban vehettek részt először vb-selejtezőn, de a bejutás mind ez idáig álom maradt.

A finnek foci iránti érdeklődését és a csapatuk iránti lojalitásukat sohasem csökkentette az a tény, hogy nem tartoztak a világ élvonalába. Kitartó szurkolásuk most meghozta a gyümölcsét (bár minden bizonnyal kellett ehhez egy jó csapat és egy hozzáértő edző is).

A győzelem után rögtön elhangzott az ilyen ünnepekkor evidenciaként életbe lépő jelszó: TORILLE!, azaz irány a tér, találkozzunk, örüljünk együtt Helsinki piacterén a Havis Amanda-szobor és szökőkút körül. És persze – ahogy az lenni szokott – a legbátrabbak és a legboldogabbak előbb vagy utóbb a (talapzattal együtt 5 méter magas!) szobor legtetején állva-ülve kiáltozzák, hogy ,,Szép volt, Finnország!”.

A foci-válogatott legnagyobb hősei a góllövők: Teemu Pukki és Jasse Tuominen.

 

 

Teemu Pukki kétszer is betalált az ellenfél kapujába, és egyébként is ő a legkedveltebb és legeredményesebb labdarúgó a csapatban, sőt a finn foci történelmében is.  Kirsikka Pukki, a focista felesége ezt a képet posztolta az Instagramra a meccs után. A fotón, amely korábban készült, Pukki a kislányával látható. Kirsikka többek között azt írta a képhez, hogy Olivia, amikor egyszer majd megérti, mi is történt november 15-én, nagyon büszke lesz az édesapjára, aki egyébként is nagyszerű apa.

Kép: is.fi

Természetesen nagy ünneplés, sok elismerő szó várt Markku Kanerva, szövetségi kapitányra is, aki úgy tűnik, e sporttörténelmi alkalomból nyitott egy Insta-profilt.

Antti Rinne, finn kormányfő és Sauli Niinistö, köztársasági elnök is gratulált a válogatottnak. 

A győzelmet a Mikulás sem hagyta szó nélkül. Joulupukki talán azért is különösen sajátjának érezheti ezt a sportsikert, mert (valljuk be) Pukki nevű focista nem terem minden bokorban.

 

Kép: Facebook

A Mikulás Televízió manói nevében is megszólaló Joulupukki a gratuláció mellett utóiratként azt is megjegyezte: 

,,A manók szeretnék azt is elmondani a gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek, hogy a sportban, legyen szó bármelyik sportágról, a legfontosabb a részvétel, a mozgás öröme és az, hogy mindenki jól érezze magát.”

Azt hiszem, ehhez nincs mit hozzátenni. (Ha eddig bárki kételkedett volna a Mikulás bölcsességében, most minden bizonnyal véglegesen megváltoztatja a véleményét.)


Ha szívesen olvasnád a Finland News cikkeit, megtalálsz a Facebookon is.