A múminok meg akarják menteni a Balti-tengert

A MI TENGERÜNK címmel a Balti-tenger és a térség kulturális öröksége védelmében indul kampány 2020. január elsejétől. Kis túlzással akár azt is mondhatnánk, a múminok kérik a tenger sorsáért aggódók segítségét. 

 

Mit lehet tudni #AMITENGERÜNK kampányról?

A Balti-tenger a világ egyik legszennyezettebb, ugyanakkor a finnek egyetlen tengere. Fogy az idő, hatékony, gyors és konkrét lépésekre van szükség. Együttes erővel még meg lehet menteni az oxigénhiánytól fuldokló Balti-tengert. 

A 2020. esztendő a finneknek oly kedves MÚMINOK miatt is igen fontos évforduló. Jövőre épp 75 éve lesz annak, hogy megjelent Tove Jansson, írónő első múmin-könyve. Az ünnepi év tiszteletére a Moomin Characters OY Ltd. és a John Nurminen Alapítvány #AMITENGERÜNK (#MEIDÄNMERI, #OURSEA) címmel szervez kampányt. A céljuk: adomány gyűjtése a Balti-tenger megmentéséért fáradozó John Nurminen Alapítványnak, illetve  információk terjesztése és a tudatosság növelése a témában.

 

2020-ban mutatják be a Tove Jansson életéről szóló első egész estés filmdrámát (Kép: Moomin Characters)

 

A kampányhoz folyamatosan csatlakoznak a finn és a svéd partnerek, az adományokat Finnország teljes területéről (beleértve az Åland-szigeteket is) fogadnak. Többek között különböző múmin-termékek vásárlásával is hozzá lehet majd járulni a projekt sikeréhez.

 

 


A Balti-tenger

Több ország is a mi tengerünknek nevezhetné az 1600 km hosszú és 193 km széles, körülbelül 377.000 km² felszíni területű Balti-tengert, amelyről aggasztó híreket lehet olvasni a világsajtóban. Az Észak-Európában található tengerrel kapcsolatosan manapság ezek a szavak hangoznak el a legtöbbször: drámai oxigénhiány, pusztuló élővilág, műanyagok, trágya és egyéb szennyezőanyagok. Az érintett országok csak összefogással tudnak pozitív változást elérni, mielőtt visszafordíthatatlanná nem válik a pusztulás. 

A Balti-tengert környező országok: Svédország, Finnország, Oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Németország és Dánia.


Miért épp a múminok?

Ahogyan azt Sophia Jansson, a Moomin Characters kreatív igazgatója az Aamusetnek elmondta, Tove Jansson az alkotáshoz a tenger szépségéből és erejéből merítette az ihletet. A Múmin-történetekben is fontos helyszín a tenger.

Sophia Jansson örömmel újságolta, hogy eddig szinte minden megszólított cég és szervezet azonnal és nagy lelkesedéssel csatlakozott a kampányhoz. 

Roleff Kråkström, a Moomim Characters ügyvezető igazgatója azt reméli, hogy a Múmin-történeteken felnövő közösség segíthet abban, hogy még többen érezzék úgy, a Balti-tenger a sajátjuk, hiszen milliók élvezik a tengerpartot, és a felelősség is közös ügy. A John Nurminen Alapítvány támogatása mellett pedig azért döntöttek, mert ők már eddig is nagyszerű, nemzetközileg is elismert munkát végeztek a tengervédelemben, így aztán ennek a nagyszabású projektnek a megvalósításához keresve sem lehetne alkalmasabb együttműködő partnert találni.

Sophia Jansson és Roleff Kråkström (Fotó: Kalle Koponen, HS)

A John Nurminen Alapítvány képviseletében megszólaló Annamari Arrakoski-Engardt azt hangsúlyozta: fontos, hogy a tenger története és történelme ismertebbé váljon, mert ezáltal könnyebb megértenünk, miért kell megvédenünk az egyedülállóan értékes Balti-tengert. Épp ezért kimondhatatlanul fantasztikus lehetőség, hogy a Balti-tengert védők csapatában a tenger barátjaiként számon tartott múminokat is maguk mellett tudhatják.