Légy tudatos a táplálékkiegészítők terén is!

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást semmi sem helyettesítheti, ám vannak helyzetek és állapotok, amikor mégis indokolt lehet, hogy étrend-kiegészítőkkel, vitaminokkal is segítsük a szervezetünket. Hogyan válasszunk? Mire ügyeljünk a fogyasztásukkor?

LÉGY TUDATOS, KONCENTRÁLJ A VALÓDI IGÉNYEIDRE!

A finnek többsége (a nők kétharmada és férfiak fele) szed valamilyen vitamint vagy egyéb táplálékkiegészítőt. Satu Männistö finn kutató, a táplálkozástudomány docense szerint a táplálékkiegészítők (tabletták, porok, folyadékok) szedését gondosabban kellene megterveznünk, hiszen sokan azt hiszik, az a jó, ha szünet nélkül és nagy mennyiségben alkalmazzuk ezeket a szereket. Gyakran ellenőrizetlen helyekről, be nem vizsgált termékeket vásárolnak a fogyasztók, miközben azzal sincsenek tisztában, milyen hatóanyagokat és milyen mennyiségben tartalmaznak az általuk kiválasztott termékek.

Nagyon fontos a megelőzés, a rendszeres ellenőrzéseken való részvétel, valamint az, hogy a testünk (lelkünk) jelzéseit komolyan vegyük. A vitaminok közül a D-vitamin szedése a gyerekeknek, a fiataloknak és a 75 év felettieknek a megfelelő táplálkozás mellett is indokolt és javallott az orvosok többsége szerint. (Az orvosunkkal minden esetben érdemes konzultálnunk.) Egy egyszerű, bárki által (házi orvosi beutalóval) igénybe vehető (vérvétellel járó) laborvizsgálat során kiderülhet, hogy milyen hiányállapotok alakultak ki, szükséges-e beavatkozni. Így pontosabb képet kaphatunk arról, milyen állapotban van a szervezetünk, valóban indokolt-e (és ha igen, mely területeken) a táplálékkiegészítők használata.


Vannak, akik az életük egy-egy periódusában FOKOZOTT IGÉNYBEVÉTELNEK vannak kitéve:

 • az élsportolók, a nehéz fizikai munkát végzők,

 • a betegek és a betegség után lábadozók,

 • az idősebb korosztályba tartozók,

 • a gyermeküket várók, a szoptató nők, a szülés utáni kimerültségben szenvedők,

 • az elhúzódó, tartós stressz alatt állók,

 • az egyoldalúan, hiányosan táplálkozók, vagyis általában mindazok, akik a kiegyensúlyozott, változatos, örömteli táplálkozásra életük egy adott korszakában nem tudnak megfelelő figyelmet és időt fordítani.


UGYE, NEM A FORRÓ KÁVÉDDAL EGYÜTT HÖRPINTED FEL A VITAMINJAIDAT?

Ha sikerült kiválasztanunk a kiváló minőségű, ellenőrzött és megfelelő hatóanyagtartalmú táplálékkiegészítő termékeket, mire ügyeljünk a szedésükkor? 

 

Martina Suominen finn gyógyszerész szerint ezt a 7 tanácsot érdemes megfogadnunk, ha vitaminszedésre adjuk a fejünket:

 1. A vitaminok egy része (például a B-vitaminok és C-vitamin) élénkítő hatású, ezért a legpraktikusabb reggel, illetve a délelőtti órákban beszedni ezeket. 
 2. A zsírban oldódó vitaminokat (D, E, K, A) célszerű étkezés közben elfogyasztani, de ugyanígy járhatunk el a multivitaminokkal is. 
 3. A vitaminok elfogyasztása után igyunk meg fél vagy egy pohár vizet.
 4. Bizonyos esetekben a vitaminok együttes szedése gyógyszerekkel csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát, emiatt érdemes erről konzultálni a kezelőorvosunkkal.
 5. A legáltalánosabban javasolt vitaminok: a D-vitamin használata a leginkább javallott teljes értékű táplálkozás mellett is; influenza- és náthaszezonban a C-vitamin szedése segíthet; az időseknek és a memóriazavarokkal küzdőknek a B-12 vitamin tehet jó szolgálatot.
 6. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett szükségtelen az év minden napján vitamint szednünk.
 7. Aki vasat szed, a legjobb, ha étkezés közben teszi. Fogyasszunk mellé vizet. Ha reggel vitaminokat szedünk, akkor a vas inkább egy másik étkezés alkalmával kerüljön terítékre. A multivitamin részeként elfogyasztott vasat reggeli közben is bevehetjük.

 

Összefoglalva: az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás legyen az alap, ezt semmi mással nem lehet helyettesíteni. Az étrend-kiegészítőket csak indokolt esetben és körültekintően használjuk. Ha valamilyen gyógyszert szedünk, különösen fontos, hogy konzultáljunk (szak)orvosunkkal mielőtt vitaminkészítmények vagy más táplálékkiegészítők rendszeres fogyasztásába kezdenénk. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s