Véget nem érő ünneplés: világbajnok a finn jéghokicsapat

Képes összeállítás az aranyérmes finnek hazatéréséről és a szűnni nem akaró ünneplésről.

Újra itthon (Fotó: AOP, Ilatlehti)

A finn jégkorongcsapat világbajnok lett. Az aranyérmes hokisok május 27-én hétfőn már haza is utaztak a vb-döntő helyszínéről, Szlovákiából, miután 3:1-re legyőzték Kanadát. Az ünneplés már több napja tart, hiszen a jéghokisok a világbajnokság legutolsó állomása felé haladva napról napra bőven adtak okot az örömre. 

Úgy látszik, hogy a jéghoki sportág újabban nem engedi meg a finneknek, hogy a politika túlzottan előtérbe kerüljön az életükben. Legutóbb a női jégkorongcsapatnak szurkolhatott Finnország épp a parlamenti választások sorsdöntő éjszakáján, most pedig az EU-választás napjára esett a világbajnoki címért zajló izgalmas összecsapás.

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/04/14/a-magyar-es-a-finn-jeghokis-lanyok-is-tortenelmi-sikert-arattak/

A finnek a győzelem estjén (vagy még inkább éjszakáján) kivonultak a települések főtereire. “Ki a térre!” – hangzott a jelszó mindenhonnan, és senkit nem kellett noszogatni. Mindenki ünnepelt és ünnepel azóta is. A sajtóban, a közösségi médiában tegnap óta szinte nincs más téma, csak ez. 

Kép: Iltasanomat

 

A finn légierő így köszöntötte a hazautazó sportolókat (és repülőjüket) a levegőben

Két Hawk típusú harci repülőgép körözött a hokicsapat gépe körül tiszteletadásképp, Iltasanomat

 

Egy kis hangulatkép a hazafelé vezető útról, a jókedvről nem kellett gondoskodni

Iltasanomat

 

Marko-Mörkö, a csapatkapitány

A döntőben a finnek három gól lőttek: egyet Harri Pesonen, kettőt pedig Marko Anttila. Marko Anttila, csapatkapitány eddig is a csapat lelke és hőse volt, most pedig valódi sztárrá kezd válni.

Ő a vidáman mosolygó, éppen hazafelé repülő csapatkapitány

Marko Anttilát már régóta úgy becézik: MÖRKÖ. A Mörkö név nekünk talán nem mond semmit, de a finneknek annál inkább, a kétévestől a százévesig mindenki tudja, hogy az egyik múmin-figurát nevezik így. Mörkö egy furcsa rém, akit mégis lehet szeretni.

 

Mörkö nem egy cuki lény, így érkezik meg Múmin-völgybe

 

Ha egy üzlet beindul…

A Finnországban oly népszerű múmin-bögrék közül a napokban szinte az összes Mörkövel díszített változatot elkapkodták, sőt állítólag már a webshopokban sem kapható ez a típus.

Kép: Kauppalehti, Heikki Westergard

 

Elnökök és múminok

Amikor valaki hőssé válik, mostanában előbb vagy utóbb elhangzik az a mondat, hogy legyen ő az elnök. Így történt ez a finn jéghokicsapat kapitányával is. MÖRKÖ LEGYEN A KÖVETKEZŐ ELNÖK, EGYETÉRTESZ, NIINISTÖ? – járt körbe a neten a felhívás. És mivel Finnországnak egy igencsak jó humorú és médiaérzékeny elnöke van Sauli Niinistö személyében, ő nem volt rest erre gyorsan reagálni. „Nem lenne rosszabb ennél a mostani múminnál” – válaszolta a Finn Köztársaság elnöke.

Az elnöki hozzászólás alatt a Twitteren sorra azt olvashatjuk, hogy bár szeretik a jéghokist, Niinistö most még inkább közel került a szívükhöz, sőt valaki (Rolf Gustavson) azt is megjegyzi: „Nekünk van van a legjobb hokicsapatunk és a legjobb elnökünk!”.

A hivatalos ünnepségen több mint 50 ezer ember vett részt Helsinkiben a Kaisaniemi Parkban, míg az otthon maradók élőben követhették az aranyérmesek ünnepét. Közben pedig készülnek az újabb és újabb összeállítások a sajtóban és az interneten a csapatról, a meccsről és a vb-győzelem utóéletéről, mert valljuk be, ünnepelni jó.

 


https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/03/01/mumin-volgy-filmpremier-mese-filozofia-pszichologia-kultusz-vagy-orulet/

https://finlandnews.cafeblog.hu/2019/05/26/mi-tortenik-ha-az-elnok-macskaja-betelepszik-a-mosdokagyloba/