Ha a kutyánk megöregedett, ideje másképp szeretnünk őt

Hajlamosak vagyunk nem venni tudomást arról, hogy a kutyánk felett bizony eljárt az idő. Nem könnyű belátni, hogy kedvencünk már nem kiskutya, sőt nem is érett felnőtt, hanem bizony idős korba lépett. A szakértők szerint főleg a kisméretű ebek gazdái szokták elkövetni azt a hibát, hogy kutyusukra úgy tekintenek, mintha azok örökkön-örökké kölykök lennének. Már pedig a felnőtt, illetve az idősebb kutyákkal másképp kell bánnunk, mint a fiatalabbakkal. 

Az idős kutyák korukhoz méltó bánásmódot igényelnek és érdemelnek. A finn kutyaszakértő, Jenni Rinkinen a saját tapasztalatait is elmesélve adott tanácsokat a témában a Kodin Kuvalehti olvasóinak.

Jenni Rinkinen azt vette észre, hogy 13 éves kutyája már nem lelkesedik annyira azokért az illatokért, látványokért és élményekért, amelyekért korábban. Nem rohangál annyit, szeret viszont hosszan üldögélni, nézelődni és heverészni. A külső zajok sem zavarják, jóval kevesebbet morog és ugat. Sőt, azt is megfigyelték a törpe schnautzer gazdái, hogy amikor hazaérnek, nem mindig rohan elébük, gyakran inkább folytatja a jól megérdemelt szunyókálását. Nem fut az eldobott játék után, vagy ha mégis, nem hozza vissza azt. Időnként úgy tűnik, mintha a nevére sem hallgatna.

Szép lassan be kellett látniuk, kutyusuk megöregedett, vagy ahogy ők fogalmaztak: „egy szenior kutyával élnek együtt”.

Egy rutin orvosi vizsgálat során kiderült, hogy kutyájuk szinte teljesen süket, bár egyébként korának mindenben megfelelő testi-lelki kondíciónak örvend.

Jenni Rinkinen szerint érdemes változtatnunk a korábbi szokásainkon, ha szeretnénk idős kutyánkat jól szeretni. 


HOGYAN GONDOSKODJ MEGFELELŐEN IDŐS KUTYÁDRÓL?

 • Gondolj úgy a kutyádra, mint egy idős (90 éves) emberre, és gondoskodj róla ennek megfelelően!
 • Fontos a séta, de az legyen rövidebb és lassabb tempójú!
 • Kerüljétek a lépcsőmászást, a magasról leugrálást, a megerőltető terepet!
 • Ne engedd, hogy túl messzire menjen a kutyád, mert hallása már nem a régi, így lehet, hogy nem tudod hívni őt, ha szeretnéd!
 • Vedd az öledbe rendszeresen, simogasd sokat, bánj vele úgy, mint egy kölyökkutyussal, akinek fontos a testi kontaktus!

A szakértő szerint a legbiztosabb jelen annak, hogy a kutyánk védett korba lépett épp az, hogy legalább annyira vágyik a biztonságra és a testi-lelki közelségre, mint kiskutya korában.


Az öreg kutya a háznál ugyanolyan, mintha egy idős emberrel osztanánk meg az otthonunkat. Éppen olyan rigolyái és nyavalyái lesznek. Nagyothalló és vaksi lesz, ízületi gyulladás gyötri, aztán nincs is megállás a lejtőn. Nem szomorú, hogy a teknős százötven évig is elél, a papagáj akár száz évig, de az ember legjobb barátja egy, legfeljebb két évtizedig?”  (Fran Drescher, színésznő)

2 Comments

 1. A mienk idén lesz szeptemberben 11 éve velünkde ugyanolyan,kis bohóc,mint kölyökként.őegy puli,s imádom mióta csak megláttam…

  Kedvelés

  1. Legyetek együtt még jó sokáig, legalább ilyen jókedvűen, mint most! És szerintem is van olyan, hogy szerelem első látásra, kutya és gazdi között is.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s