NEM a kiskorúval kötött házasságra, IGEN az apák napjára

Az elmúlt hetekben a finn döntéshozók határozott nemet mondtak arra, hogy Finnországban kiskorúval házasságot lehessen kötni; és egyetértettek abban, hogy az apák napja egyenértékű legyen az anyák napjával.

Apák napja ≠ anyák napja?

2019. március 14-én megszületett a döntés arról, hogy Finnországban az idei évtől már az anyák napjával azonos mértékben elismert, úgynevezett hivatalos zászlós nap legyen az apák napja. Minden november második vasárnapjára esik az ünnep. Idén november 10-én vasárnap fog az apák napja tiszteletére reggeltől napnyugtáig lobogni a finn nemzeti zászló. 

Kai Mykkänen, finn belügyminiszter a döntés kapcsán hangsúlyozta: végre az anyaság és az apaság azonos helyre kerül ezzel a lépéssel, hiszen a szülői lét mindkét formája egyenlő — örömökben és felelősségben egyaránt.

Finnországban nem lehet házasságot kötni kiskorúval semmilyen körülmények között

Finnország nemet mondott arra, hogy az országban kiskorú személlyel házasságot lehessen kötni. A törvényi szabályozásban eddig voltak úgynevezett kivételes esetek, most azonban a törvény egyértelműen tiltani fogja kivétel nélkül a kiskorúval történő házasságkötést Finnországban. A döntést a Parlament egyöntetű szavazással hozta meg ez év február végén.

Antti Häkkänen, igazságügyi miniszter (Kép: Turun Sanomat)

Antti Häkkänen, igazságügyi miniszter a határozat hátteréről úgy nyilatkozott: a gyerekeket védeni kell, nem szabad őket házasságba kényszeríteni semmilyen okból, vallási vagy kulturális indokokra hivatkozva sem. Finnország ezt az álláspontot kívánja képviselni külpolitikájában is. A törvény 2019. június 1-én fog életbe lépni.

Forrás: Iltalehti, Turun Sanomat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s