Minden digitális: megkezdődtek az érettségi vizsgák Finnországban

Finnországban 2019. március 12-én kedden megkezdődtek az érettségi vizsgák.

40 271 diák döntött úgy, hogy ez év tavaszán érettségit kíván tenni. Az idei lesz az első olyan esztendő, amikor Finnországban az összes írásbeli érettségi vizsga digitálisan történik. A digitális vizsgázás nem újdonság a finn középiskolások számára, hiszen tavaly a matematika kivételével már minden tantárgyból laptopokkal felszerelkezve, elektronikus úton érettségiztek a diákok. Most először a matematikavizsga sem lesz kivétel ez alól.

Forrás: yle.fi; Lesa Moilanen/Lehtikuva

Az érettségi első napja nem volt teljesen zökkenőmentes. Az újságok arról számoltak be, hogy a rendszer meghibásodása több iskolában is hosszú, akár két órán át tartó várakozásra kényszerítette a diákok egy részét. Az elektronikus problémák kb. 270 diákot érintettek az ország különböző területein.

Az érettségi az anyanyelv vizsga első részével kezdődött, ekkor az olvasás és szövegértés mérésére került sor finn vagy svéd nyelvből, valamint ekkor vizsgáztak azok is, akik a finn vagy a svéd nyelvet második nyelvként tanulták. Még a héten számot adnak a diákok az idegennyelv-tudásukról is (csütörtökön), majd másnap egy reáltantárgyból kell vizsgázniuk.

Az elektronikus úton történő vizsgáztatásnak sok előnye van – állítja Kerttu Happonen, igazgatóhelyettes, anyanyelv és irodalom szakos gimnáziumi tanár az yle.fi szerint. Az anyanyelv vizsgát először tavaly kellett a diákoknak digitálisan teljesíteniük. Az olvasást és szövegértést sokoldalúbban lehet így mérni, hiszen a médiaszövegek és a szépirodalmi szövegek mellett például reklámfilmekkel, zenei videókkal és tévéinterjúkkal is találkozhatnak a diákok az érettségi vizsgán. Az anyanyelv vizsga második része (az íráskészség mérése) március 22-én pénteken lesz.

A vizsgasorozat március 28-án ér véget, ekkor egy második reáltantárgyból szerzett tudásukat mutathatják be a finn diákok.

Forrás: ylioppilastutkinto.fi

Érdekesség, hogy a lapp nyelvből vizsgázók aktívabbak, mint korábban. A lapp (vagy számi) nyelv három változatából lehet érettségizni Finnországban, és mindháromra vannak jelentkezők 2019 tavaszán. Az inari lapp nyelvből öten, a kolta lapp nyelvből tízen, az északi számi nyelvváltozatból pedig kilencen tesznek érettségi vizsgát március 25-én a számik.

Kép: saamediggi.fi

Hozzászólás