Szomorú vagy? Irány Finnország!

Egyre többen utaznak Finnországba a hivatalos statisztikák szerint, ugyanakkor a finnek maguk is szeretnek utazni. A belföldi utazási kedv évről évre nő, de más országok kultúrájával is szívesen ismerkedik Finnország lakossága. A becslések szerint alig 6 %-ra tehető azon finn lakosok száma, akik nem terveznek idén külföldi utazást. Különösen Európa és a témautak érdeklik a finneket.

Finnországban a turizmusból származik a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 2,6 százaléka, 2018-ban ez 15 milliárd euró összbevételt jelentett. 2018-ban Finnországban 140 000-en dolgoztak az idegenforgalomban, ez a munkavállalók mintegy 5,5 %-a. A korábbihoz képest növekedett a Közép-Európából és Ázsiából (különösen a Kínából) érkező turisták száma.

A turizmus Finnország egyik legsikeresebb és legdinamikusabban fejlődő ágazata. Az iparág állandó mozgásban van világszerte, így folyamatos fejlesztésekre van szükség az érdeklődés fenntartására és fokozására a finneknél is: például növelni kell a szállodák számát és a repülőterek kapacitását. Finnország a tervek szerint hamarosan egyfajta okos úti céllá válik, hiszen a digitalizáció terén kiemelkedő az ország teljesítménye, ráadásul nem csak európai viszonylatban. A speciális igények kielégítésére szükség lenne néhány hétcsillagos szállodára is.

Különösen nagy volt az érdeklődés Finnország iránt a SUOMI 100-programsorozat idején 2017-ben, amikor az ország a függetlenné válásának 100. évfordulóját ünnepelte. Az ország turisztikai népszerűségét az is növelte, hogy olyan mérvadó fórumok, mint a National Geographic vagy a Lonely Planet, a világ egyik legizgalmasabb helyeként mutatták be Finnországot.

2018-ban tovább nőtt a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, ekkor már nem csak a csodás természet volt a hívószó, hanem az életmód, a boldogságkeresés is, különösen a fiatalok körében. Ez főként annak köszönhető, hogy Finnország lett a világ legboldogabb országa 2018-ban a március 20-i boldogság világnapja alkalmából megjelent kutatás szerint (Magyarország a 69. helyen szerepelt a 156-os listán). 2019 januárjában – a legújabb számok alapján – tovább nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi év ugyanezen időszakának adataival összehasonlítva (1,4 %-kal), a külföldiek közül a legtöbben Oroszországból érkeztek, utánuk következnek a britek, a svédek és a német turisták.

A legnépszerűbb célpont idén januárban is Lappföld volt, a második leglátogatottabb országrész pedig Uusimaa (Helsinki és környéke).

Forrás: visitfinland.com, businessfinland.fi, iltalehti.fi, trtworld.com, älykässuomi.fi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s