Blog

Jégkorcsolya, Finnország-tó és egy leheletnyi Sibelius

Hűsítő és nagyon finn. Videófilm, nem csak kánikula idejére. Esko Liukas, finn természetfotós ötlete valósult meg abban a most bemutatandó kisfilmben, amelyet az 1991-ben létrehozott Finnország-tó vagy más néven Neitokainen-tó befagyott vizén forgattak. Liukas a felvételt 2020. december 6-án Finnország nemzeti ünnepe, a finn függetlenség napja alkalmából posztolta közösségi oldalán, de többek között a finnBővebben: “Jégkorcsolya, Finnország-tó és egy leheletnyi Sibelius”

A 6-os számú fülke: finn film is versenyez Cannes-ban

Az épp most zajló 74. Cannes-i filmfesztivál versenyfilmjei közé a nagyjátékfilm kategóriában idén egy finn alkotás is bekerült. A jeles seregszemlén a nemzetközileg is (el)ismert rendező, Juho Kuosmanen A 6-os számú fülke című filmje az Arany Pálmáért versenyezhet. A főszereplők: Seidi Haarla és Yuriy Borisov. Az 1979-ben Kokkolában született Juho Kuosmanen a finnországi Aalto EgyetemenBővebben: “A 6-os számú fülke: finn film is versenyez Cannes-ban”

Finnország alakú tó?! Igen, létezik!

A Finnország északi részén, Lappföldön található tó közelről nézve átlagosnak tűnik, pedig nem az. A Neitokainen-tó Finnország alakú! És ez nem a véletlen műve. A lappföldi Kittilä település egyik nevezetessége az a mesterségesen kialakított tó, amely Finnország alakú. Neitokainen-tóként, sőt Finnország-tó néven is emlegetik a nem mindennapi képződményt. Kittilä, az Északi-sarkon túl elhelyezkedő község (ésBővebben: “Finnország alakú tó?! Igen, létezik!”

Kánikula és villámlás: évszázados hőmérsékleti rekordok a finneknél

Sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok Finnországban. Szokatlan a hőség még Lappföldön is. MTI-hír lett, így számos haza portálon is beszámoltak róla, hogy Finnországban szokatlan volt a hőség az elmúlt hetekben, sőt a rekordnak számító felmelegedés ezúttal Lappföldet sem kímélte. Észak-Finnországban is 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet! A lappföldi Utsjoki szokatlan rekordokat dönt megBővebben: “Kánikula és villámlás: évszázados hőmérsékleti rekordok a finneknél”

Gyászol az elnöki pár: elhunyt Lennu kutya

Nemigen van olyan lap, műsor vagy portál Finnországban, amely ne közölte volna a szomorú hírt arról, hogy Lennu, az elnöki pár szeretett kutyája az örök vadászmezőkre költözött május 21-én. Lennu kutya 10 esztendőn át okozott boldog pillanatokat szerető családjának, sőt tágabb környezetének is. Ahogyan arról egy 2019. évi blogbejegyzésben már írtam, Sauli Niinistö, finn köztársaságiBővebben: “Gyászol az elnöki pár: elhunyt Lennu kutya”

Öt nyomtatható színező húsvétra, mert azokból soha nem elég

Folyton újabb és újabb színezők után kutatsz? Segítek. A finn oldalakon is bőséges kínálat található ingyenesen letölthető, hangulatos és szép kifestőkből. Az YLE (Finnország közszolgálati médiumának) honlapján külön otthona van a gyerekműsoroknak, így a Pikku Kakkonen néven 1977 óta futó televíziós gyermekprogramnak is. A Pikku Kakkonen tévéműsorhoz kapcsolódóan az Yle Gyerekrovatában többek között kifestőket isBővebben: “Öt nyomtatható színező húsvétra, mert azokból soha nem elég”

Valóságos szenzáció volt, kinyílt a világ a képeslapok által az 1900-as években

A finnek képeslapküldési szokásairól már olvashattál egy korábbi maFINN-írásban, most pedig még több érdekességet szeretnék megosztani veled a képeslapok történetéről. A képeslap 2021-ben ünnepli 150. évfordulóját Finnországban. Az első, boríték nélkül postázandó képeslapot 1871-ben vezették be. Ez a találmány forradalmasította a zárt levelekhez szokott emberek kommunikációját. Gondoljunk csak bele, mekkora szenzáció volt a maga korában!Bővebben: “Valóságos szenzáció volt, kinyílt a világ a képeslapok által az 1900-as években”

A képeslapküldés hagyománya Finnországban a járvány alatt csak tovább erősödött

A képeslapok még néhány évtizede is nélkülözhetetlen kellékei voltak az ünnepi köszöntésnek Magyarországon. Ma már egyre kevesebben döntenek úgy, hogy képeslapot küldenek a szeretteiknek egy-egy jeles nap alkalmából. Finnországban, úgy tűnik, ehhez a hagyományhoz még mindig sokan ragaszkodnak… Finnországban a képeslapok küldésének tradíciója erősen tartja magát. 2020-ban a Finn Posta kimutatása szerint növekedett azoknak aBővebben: “A képeslapküldés hagyománya Finnországban a járvány alatt csak tovább erősödött”

A Kalevala írójáról nemcsak utcát, hanem kisbolygót is elneveztek

Február 28-án Finnországban a Kalevala napját ünneplik. A Kalevala-nap – méltán – a finn kultúra ünnepe is. Bár korábban is rendszeresen megemlékeztek róla, 1978-ben az ún. zászlós napok rangjára emelték a Kalevala születésnapját. A nemzeti eposz jelentős hatást gyakorolt a finn kultúrára és a nyelvre, illetve valamennyi művészeti ágra, sőt a Kalevala nemcsak Finnország számáraBővebben: “A Kalevala írójáról nemcsak utcát, hanem kisbolygót is elneveztek”

Jöhet a katona, megsült a finn pulla

Mit csináltak a lappföldi katonazenészek húshagyókedden? A mai blogbejegyzésből megtudhatod. Húshagyókedd a farsangi időszak utolsó napja, melyet hamvazószerda, vagyis a 40 napos böjti időszak első napja követ. Világszerte különféle ünnepségek, népszokások és ételek kapcsolódnak a húshagyókeddhez. Finnországban ennek a napnak a jellegzetes finomsága a laskiaispulla, azaz a húshagyókeddi kalács. A vidám ünnepnapon a pompás, krémes-eperlekvárosBővebben: “Jöhet a katona, megsült a finn pulla”

Betöltés…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.