Blog

Mikko, a híres sügér harca a depresszióval

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hal, akit Mikko néven ismert meg a világ. A Covid miatt majdnem teljesen elveszítette életkedvét, szó szerint beleszürkült a hétköznapokba, de végül, ahogy ez a mesékben lenni szokott, talán minden jóra fordul… Egy kortárs, igaz történet következik. Hogy ki Mikko? Miért lett híres, vagyis mivel tűnt kiBővebben: “Mikko, a híres sügér harca a depresszióval”

A nap, amikor az apák és a nagyapák ünnepelnek

November 14-én, pontosabban minden év novemberének második vasárnapján Finnországban az édesapákat köszöntik. Az apák napja 2019 óta zászlós nap Finnországban, azaz immár harmadik esztendeje annak, hogy az anyák napjával azonos szintre emelkedett hivatalosan is ez az ünnep. A finn statisztikai hivatal szerint jelenleg Finnországban közel 1,3 millió apa él. A (15-85 év közötti) finn férfiakBővebben: “A nap, amikor az apák és a nagyapák ünnepelnek”

Jégkorcsolya, Finnország-tó és egy leheletnyi Sibelius

Hűsítő és nagyon finn. Videófilm, nem csak kánikula idejére. Esko Liukas, finn természetfotós ötlete valósult meg abban a most bemutatandó kisfilmben, amelyet az 1991-ben létrehozott Finnország-tó vagy más néven Neitokainen-tó befagyott vizén forgattak. Liukas a felvételt 2020. december 6-án Finnország nemzeti ünnepe, a finn függetlenség napja alkalmából posztolta közösségi oldalán, de többek között a finnBővebben: “Jégkorcsolya, Finnország-tó és egy leheletnyi Sibelius”

A 6-os számú fülke: finn film is versenyez Cannes-ban

Az épp most zajló 74. Cannes-i filmfesztivál versenyfilmjei közé a nagyjátékfilm kategóriában idén egy finn alkotás is bekerült. A jeles seregszemlén a nemzetközileg is (el)ismert rendező, Juho Kuosmanen A 6-os számú fülke című filmje az Arany Pálmáért versenyezhet. A főszereplők: Seidi Haarla és Yuriy Borisov. Az 1979-ben Kokkolában született Juho Kuosmanen a finnországi Aalto EgyetemenBővebben: “A 6-os számú fülke: finn film is versenyez Cannes-ban”

Finnország alakú tó?! Igen, létezik!

A Finnország északi részén, Lappföldön található tó közelről nézve átlagosnak tűnik, pedig nem az. A Neitokainen-tó Finnország alakú! És ez nem a véletlen műve. A lappföldi Kittilä település egyik nevezetessége az a mesterségesen kialakított tó, amely Finnország alakú. Neitokainen-tóként, sőt Finnország-tó néven is emlegetik a nem mindennapi képződményt. Kittilä, az Északi-sarkon túl elhelyezkedő község (ésBővebben: “Finnország alakú tó?! Igen, létezik!”

Kánikula és villámlás: évszázados hőmérsékleti rekordok a finneknél

Sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok Finnországban. Szokatlan a hőség még Lappföldön is. MTI-hír lett, így számos haza portálon is beszámoltak róla, hogy Finnországban szokatlan volt a hőség az elmúlt hetekben, sőt a rekordnak számító felmelegedés ezúttal Lappföldet sem kímélte. Észak-Finnországban is 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet! A lappföldi Utsjoki szokatlan rekordokat dönt megBővebben: “Kánikula és villámlás: évszázados hőmérsékleti rekordok a finneknél”

Gyászol az elnöki pár: elhunyt Lennu kutya

Nemigen van olyan lap, műsor vagy portál Finnországban, amely ne közölte volna a szomorú hírt arról, hogy Lennu, az elnöki pár szeretett kutyája az örök vadászmezőkre költözött május 21-én. Lennu kutya 10 esztendőn át okozott boldog pillanatokat szerető családjának, sőt tágabb környezetének is. Ahogyan arról egy 2019. évi blogbejegyzésben már írtam, Sauli Niinistö, finn köztársaságiBővebben: “Gyászol az elnöki pár: elhunyt Lennu kutya”

Öt nyomtatható színező húsvétra, mert azokból soha nem elég

Folyton újabb és újabb színezők után kutatsz? Segítek. A finn oldalakon is bőséges kínálat található ingyenesen letölthető, hangulatos és szép kifestőkből. Az YLE (Finnország közszolgálati médiumának) honlapján külön otthona van a gyerekműsoroknak, így a Pikku Kakkonen néven 1977 óta futó televíziós gyermekprogramnak is. A Pikku Kakkonen tévéműsorhoz kapcsolódóan az Yle Gyerekrovatában többek között kifestőket isBővebben: “Öt nyomtatható színező húsvétra, mert azokból soha nem elég”

Valóságos szenzáció volt, kinyílt a világ a képeslapok által az 1900-as években

A finnek képeslapküldési szokásairól már olvashattál egy korábbi maFINN-írásban, most pedig még több érdekességet szeretnék megosztani veled a képeslapok történetéről. A képeslap 2021-ben ünnepli 150. évfordulóját Finnországban. Az első, boríték nélkül postázandó képeslapot 1871-ben vezették be. Ez a találmány forradalmasította a zárt levelekhez szokott emberek kommunikációját. Gondoljunk csak bele, mekkora szenzáció volt a maga korában!Bővebben: “Valóságos szenzáció volt, kinyílt a világ a képeslapok által az 1900-as években”

A képeslapküldés hagyománya Finnországban a járvány alatt csak tovább erősödött

A képeslapok még néhány évtizede is nélkülözhetetlen kellékei voltak az ünnepi köszöntésnek Magyarországon. Ma már egyre kevesebben döntenek úgy, hogy képeslapot küldenek a szeretteiknek egy-egy jeles nap alkalmából. Finnországban, úgy tűnik, ehhez a hagyományhoz még mindig sokan ragaszkodnak… Finnországban a képeslapok küldésének tradíciója erősen tartja magát. 2020-ban a Finn Posta kimutatása szerint növekedett azoknak aBővebben: “A képeslapküldés hagyománya Finnországban a járvány alatt csak tovább erősödött”

Betöltés…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.