Nálatok is ki van téve a ,,szúnyogbarát otthon” tábla?

Ádáz csata folyik, minden eszköz bevetve, de egyelőre vesztésre állnak csapataink. Nap mint nap a vérünket veszik. Mivel harcoljunk a szúnyogok ellen: síppal, dobbal, nádi hegedűvel? 

A szúnyogok az idén szinte minden magyar településen hatalomra törnek, sőt néhol tartósan át is vették az uralmat. 

Az utcákon szúnyogriasztó illata száll, színes, szagos füstölők mindenütt. A dohányosok és a nemdohányzók keblükre ölelik egymást. A nemdohányzók mosolyogva veszik tudomásul, ha épp a közvetlen közelükben valaki rágyújt egy ütősebb aromájú cigarettaszálra. Ha pedig bizarr, lábcsapkodós, néptáncos mozdulatokkal jön velünk szembe valaki, egyáltalán nem csodálkozunk, sőt mi is tapsolva-táncolva járjuk az utcákat különösen estefelé.

Bármennyire is hősnek vagy áldozatnak érezzük magunkat a vérszívókkal szembeni egyéni harcaink során, egy biztos, van egy olyan nemzet, aki szúnyogügyben igazi profivá vált az évszázadok során. Bizony, ismét a finnekről van szó.

A rossz hír az, hogy a bombabiztos megoldást ők sem találták meg, de élő bizonyítékai annak, hogy az állandó szúnyoginvázió túlélhető. A humor és a hosszú ruha igazi csodaszerként szolgál. Azért a harcot ők sem adják fel, és szívesen fogadják a kreatív megoldásokat.

Nemrég, még az igazi invázió előtt, arról szóltak a hírek világszerte, hogy egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült olyan zenét találnia, amely a kegyetlen vérszívók aktivitását lecsökkenti. Hiába, a zene az kell, mert körülölel.

A négyperces elektronikus zeneszám, ami a szúnyogokat (is) megtorpantja, lelassítja egy időre: a Skrillex nevű USA-beli előadóművész, DJ és zenei producer Monsters and Sprites című produkciója.

A kutatás kapcsán az Iltasanomat megszólaltatott egy finn szúnyogszakértőt(!). Reima Leinonen azzal magyarázza a Skrillex-zene szúnyogellenes voltát, hogy a szám miatt nem tudnak egymással kommunikálni a szúnyogok. A vérszomjas jószágok ugyanis hang alapján ismerik fel egymást, ennek párzáskor van különösen nagy jelentősége. Az eltérő nemű szúnyogok összehangolják szárnyzümmögésük frekvenciáját, ez az igaz szúnyogszerelem alapja.

Mielőtt még bárki felhangosított mobilokkal, vagy a retrófílingtől vezérelve egy hatalmas magnót a félvállára csapva rohanna ki az utcára, hogy így védekezzen a támadói ellen, van még néhány tudnivaló a szúnyogbénító zeneszám hatásosságát illetően.

A nemzetközi kutatócsoport a zeneterrort olyan szúnyogfajtával tesztelte, amely a trópusokon él, és az Aedes aegypti névre hallgat. Ez az a bizonyos egyiptomi szúnyog, amelyről mostanában sok rémisztőt lehet hallani. Az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti a Zika-vírust, a sárgalázat, a mayaro-vírust, a chikungunya-lázat és a dengue-lázat. A riasztó hírek arról szólnak, hogy ez a szúnyogfajta a klímaváltozás miatt akár nálunk is megjelenhet. (Ennek sajnos a fele sem tréfa.)

A finn szúnyogkutatót az eset kapcsán arról is megkérdezték, hogy nem lehetne-e a finn szúnyogok ellen valamilyen hozzájuk passzoló finn zenét bevetniük. Leinonen, bár tetszett neki a felvetés, elmondta, nem volt még efféle kutatás Finnországban.

Leinonen arra is felhívja a figyelemet, hogy a nem körültekintően végzett szúnyogirtás azért is problémás, mert a felhasznált szerek nemcsak a vérszívókra hatnak.

Leinonen azt javasolja a szúnyogokkal harcolóknak, hogy tegyék otthonukat, főként az udvarukat olyan hellyé, hogy az ne legyen vonzó a vérszívók számára.

Milyen a nem szúnyogbarát udvar?

Legyen az udvarunk világos, nyitott tér, ahová be tud sütni a nap, be tud fújni a szél. Számoljuk fel a bozótokat, és felejtsük el a medencéket és egyéb vizes felületeket.

Ezek után 4 kérdés vetődött fel bennem:

1. Ha a szúnyogok ellen szeretnénk védekezni a kertünkben, akkor a kánikula elviselését megnehezítő életteret kell kialakítanunk?

2. A szúnyogszakértő szakma még nem telített. Van még lehetőség karrierépítésre?

3. Mivel érdemelte ki a Skrillex, hogy ekkora világhírre tegyen szert? 

4. Vajon melyik az a magyar zeneszám, amely a hazai szúnyogokat összezavarja? Biztos, mindenkinek vannak tippjei…

A következő blogbejegyzésemben néhány olyan hétköznapi ,,trükkről” fogok írni, amit a szúnyogok ellen ajánlanak a finnek. Kövess a Facebookon ITT, ha szeretnél róla az elsők között értesülni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s