A magyar és a finn jéghokis lányok is történelmi sikert arattak

Most zajlott a női jégkorong-világbajnokság, divíziónként más-más helyszínen. A magyar és a finn szurkolók is elégedettek, sőt boldogok lehetnek, a versenyzőink bravúrosan szerepeltek. Az elmúlt napokban mind a magyar, mind a finn sajtóban történelmi győzelemről szóltak a hírek a női jégkorongcsapatok győzelmeinek köszönhetően – teljes joggal, túlzás nélkül.

A magyar női jéghokicsapat olyan jól szerepelt a budapesti divízió I/A világbajnokságon, hogy jövőre már az „A” csoportos világbajnokságon indulhat, azaz a csapat történetében először bekerült a TOP 10-be, a világ legjobbjai közé, azaz oda, ahol a finneknek eddig szinte bérelt 3. helyezése volt. Idén azonban végre megtört a jég (persze csak képletesen): a finn női jégkorong-válogatott játékosai most először küzdhettek meg az aranyéremért!

Image by Patrice Audet from Pixabay

A jégkorong (sajnos) Magyarországon jóval kisebb népszerűségnek és figyelemnek örvend, mint ahogyan azt megérdemelné, de talán most ez az újabb győzelem változtat ezen. Az pedig, hogy a sportágak női képviselői időnként kisebb hírverést és megbecsülést kapnak, mint férfitársaik, a finneknél is mind a mai napig aktuális problémafelvetés, és ennek igyekeznek hangot is adni újra és újra a változás iránt elkötelezettek.

Míg hazánkban tehát kevésbé ismerjük ezt a sportágat és azokat a hölgyeket, akik bennünket képviselve küzdöttek a világbajnokságon, addig Finnországban e sportág versenyzői a legnépszerűbbek mind közül. Igaz, ott régi hagyománya és sok-sok szép eredménye van a játéknak. Egy nemrég készült statisztika szerint a finneknél egyértelműen a jégkorong szerepel az első helyen, ha szurkolásra kerül a sor. 

A finn női jégkorongcsapat akármerre jár, rajongók veszik őket körül, újságok címlapjain szerepelnek, és rengeteg meghívásnak tesznek eleget.  Nemrég egy iskolába látogattak el, ahol hatalmas örömmel fogadták őket, az ünnepélyes köszöntés után a gyerekek mini interjúkat készítettek a csapat tagjaival.

 

Különösen hatalmas volt az öröm Finnországban április 13-án, amikor a női jégkorong-válogatott legyőzte Kanadát 4–2-re. A női jéghokisok  most először játszhattak a döntő fináléjában, korábban minden egyes alkalommal (összesen 18-szor!!!)  Kanada és az USA küzdött meg a VB-bajnoki címért. Finnország pedig 12-szer volt bronzérmes. A történelmi győzelemhez a finn köztársasági elnök, Sauli Niinistö és felesége, Jenni Haukio is azonnal gratulált a Twitteren. 

 

Sauli Niinistö egyúttal a finn szinkronkorcsolyázókat is köszöntette, akik két érmet is nyertek a Helsinkiben megrendezett világbajnokságon. Az aranyérem az orosz csapathoz került, a finneké lett az ezüst- és a bronzérem.

Sauli Niinistö köztársasági elnök, aki szívesen használja a közösségi médiát,  néhány órával később egy újabb bejegyzést tett ki, amely szintén gyorsan bejárta az internetet: az elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy április 14-én komoly időprobléma elé fog nézni, hiszen este 20.00-kor kezdődik a jégkorongdöntő Espoo-ban, ahol eldől, a finn lányok ezüst- vagy aranyéremmel térnek-e haza, és körülbelül ekkortól várhatóak az első eredmények a finn parlamenti választásról is, ugyanis vasárnap szavaz és dönt az ország a következő négy év vezetőiről. A tét nagy, és ezt az ország tudja és komolyan veszi: ahogyan a jégkorongban, úgy a politikában is.

És hogy mi lett a szupervasárnapi végeredmény? 

A finn női jégkorong-válogatott gigászi küzdelemben ezüstérmet nyert. A parlamenti választások eredményéről pedig majd egy másik bejegyzés fog szólni. 

Forrás: Iltasanomat, mtvuutiset, yle.fi