Véletlenül Európa legidősebb szirti sasát kapta lencsevégre egy finn fotós

Ari Komulainen, finn természetfotós talán nem is gondolta, milyen nagy szerencse érte, amikor megpillantott egy különösen szép szirti sast, miközben kamerájával Észak-Savo tájain bandukolt ez év január végén.

A méretes madár valószínűleg a legidősebb példány a szirti sasok között Európában. A gyűrűjén jól leolvasható, hogy már több mint 34 éves. A Finnországban meggyűrűzött madarat 1986-ban látták utoljára, ezért a mostani felbukkanása különösen nagy öröm és meglepetés.

Íme a legidősebb szirti sas Európában

A lefotózott szirti sas (Aquila chrysaetos) egy másik rekordot is magáénak tudhat: ő Finnország harmadik legidősebb madara. A legkorosabb finn madár egy lumma, aki csak néhány hónappal idősebb a szirti sasnál. A képzeletbeli ranglétra második fokán egy ezüstsirály áll.

A szirti sasok száma jelentősen lecsökkent Finnországban az elmúlt évtizedekben, jelenleg 300-400 fészekrakó pár él az erdőkben.

„Magyarországon Zemplénben költ néhány pár, egyébként inkább nyár végi kóborlóként, téli vendégként találkozhatunk vele” – ahogyan azt a Magyar Madártani és Természetvédő Egyesület (MME) honlapján olvashatjuk.

⇒⇒⇒⇒⇓⇐⇐⇐⇐

FRISSÍTÉS:

Szomorú hír jelent meg 2019. május végén a finn sajtóban: Európa legidősebb szirti sasára még márciusban holtan találtak rá. Az azonosítás és a vizsgálatok megtörténtek. A sas vérzett halála előtt. A pusztulásához több tényező is hozzájárulhatott, a szakemberek szerint lehetetlen eldönteni, hogy mi volt a fő ok. Bár a sas a korához képest jó egészségügyi állapotnak örvendhetett, vészesen alultáplált volt, és sok sérülést szerzett egyrészt a madártársakkal folytatott harcokban, másrészt lőtt sebe is volt. A sebesülések miatti sokk és a deformitások együtt járultak hozzá a 34 évet 8 hónapot és 28 napot megélt szirti sas halálához.

Forrás: YLE

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s