Első osztályos szülők, hagyjátok meg a gyermeketek örömét!

A finn iskolák jelentős részében augusztus 8-án (csütörtökön) megkezdődött a tanítás. Hamarosan minden finn (és magyar!) diák ismét beül az iskolapadokba. Köztük azok az apróságok is, akik számára egy egészen új kezdet az iskolás lét. Hogyan segítsünk az első osztályosoknak abban, hogy sikeres és örömteli legyen a beilleszkedésük? Mit javasolnak a finn szakemberek?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülőket kell elsőként támogatni, mert ők izgulnak a leginkább az iskolakezdés miatt.

Sari Niemi, iskolapszichológus a VAUVA magazinban 3 pontban foglalta össze a véleményét arról, hogyan tudják a szülők támogatni első osztályos gyermeküket abban, hogy az új élethez, az új hétköznapokhoz minél könnyebben tudjanak alkalmazkodni.

1. Teremtsünk biztonságos környezetet!
Az iskolakezdés nagyon sok szempontból jelentős változás a gyermekeink életében, ezért Sari Niemi szerint az volna az ideális, ha ebben az időszakban más területen nem történne nagyobb változás. Megnyugtató a kicsiknek, ha a dolgok otthon ugyanúgy mennek tovább, mint eddig, annyi különbséggel, hogy ezentúl iskolába járnak. A gyermekekben is jelen van gyakran az újtól, az ismeretlentől való félelem és szorongás, így fontos, hogy azt hangsúlyozzuk, az életük nem fog az iskolás lét miatt gyökerestül felfordulni. (Még könnyebb és hatásosabb erről úgy beszélgetnünk velük, ha mi magunk is hiszünk ebben. A rossz érzéseink abból is fakadhatnak, hogy a saját kellemetlen emlékeinket vetítjük rá az új helyzetre.)
2. Vegyük komolyan a gyermekünk érzéseit!
Az izgatottság és a félelem valós érzés a kisgyerekekben. Nem azzal segítünk, ha ezeket nem vesszük komolyan, legyintünk egyet, és a gyermekünknek is azt mondjuk, hogy hülyeség félni. Inkább azt kommunikáljuk: igenis oké, hogy izgulsz, de együtt  boldogulni fogunk.
3. Maradjunk nyugodtak, ezzel segítjük a leendő elsős gyermekünket!
Felnőttként, szülőként tudatosítanunk kell magunkban, hogy az iskolakezdés okozta izgalom egy természetes érzés, de nincs vészhelyzet. Törekedjünk arra, hogy ne adjuk át, és ne vegyük át a félelmet és a szorongást! Érdemes arra emlékeztetnünk magunkat, hogy az, ami most riasztónak tűnik, hamarosan már egyáltalán nem lesz az. Ha a szorongás nagyon erős és nem szűnik, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Gyakran egy jó beszélgetés pillanatok alatt leveszi a terhet a vállunkról.
Ha mégis előkerülnek a zsebkendők az iskolaudvaron, sírjunk örömünkben!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s