Mit csinál a Mikulás nyáron?

Mindenki hisz valamiben (vagy valakiben). Én a (finn) Mikulásban hiszek. Hála a Kodin Kuvalehti magazinnak, most már azt is tudom, hogy mit csinál Joulupukki nyáron. Ők ugyanis vették a bátorságot, és megkérdezték tőle. 

Ha hiszed, ha nem, Mikulás nagyon szereti a nyarat, különösen a nyár elejét, amikor kellemes meleg van, de még kevés a szúnyog (mert bizony Lappföldön, a nagy szakállú lakóhelyén nyáron rengeteg a szúnyog). 

A Mikulás nyáron sem vetkőzik ki önmagából. Nem lődörög „alig fürdőruhában”. Ilyenkor lenből készült, könnyű ruhákat hord. Az öltözködésben – bölcs gondolat – nem a trendet, hanem az időjárást és az éghajlati viszonyokat követi. Mindig van rajta valami piros. Egyébként nagyon szereti az őszi színárnyalatokat is. A szaunakabátja zöld. 

Mikulás szeret olvasni. Nyáron több ideje van arra, hogy ennek a hobbijának hódoljon. Követi a nagyvilág és a hazája eseményeit is.

A Mikulás évente közel félmillió levelet kap a világ minden tájáról. Vannak, akik elmesélik neki az életüket, a problémáikat, amivel küszködnek. Sajnos, nem tud mindig mindenkinek válaszolni, de bízik abban, hogy a levélíróknak már az is egyfajta megkönnyebbülést hoz, hogy leírják, mi foglalkoztatja, bántja őket (ez a hozzáállás is a bölcsességét bizonyítja).

A nap mindig azzal kezdődik, hogy a manókkal megbeszélik a várható programokat és teendőket. Sok országból érkeznek hozzá látogatók, volt olyan nap, amikor 49 különböző helyről jöttek hozzá, és bár mindannyian más-más nyelvet beszéltek, a mosoly szavát mindenki értette.

A Mikulás reggelire szívesen fogyaszt kását lekvárral, ebédidőben gyümölcsöket eszik, majd elsétál a folyópartra. Az mindig hatalmas öröm a számára, ha a vízparton épp gyerekek futkároznak.

Természetesen már nyáron is nagyon várja a karácsonyi időszakot. Segédjei, a szorgos manók ajándékokat készítenek és csomagolnak.

A Mikulás a a nyári hónapokban különösen gyakran sétálgat az erdőben, gombát és bogyókat gyűjt. Ilyenkor sem feledkezik meg a rénszarvasokról, rendszeresen meglátogatja őket.

Mikulás is szurkolt a finn jéghokicsapatnak, és gratulált a Facebookon a vb-győzelmükhez.

A Mikulás (lévén ízig-vérig finn) nem hagyja ki az életéből a szaunázást sem. Szaunázás után gyógynövényteát iszik. Esténként elalvás előtt olvas, és gyakran előfordul, hogy közben el-elbóbiskol, ezen aztán a manók mindig jókat mosolyognak.

Ugye, nem unalmas a Mikulás élete nyáron sem? Hogy kinek, mi jutott eszébe miközben a Mikulás nyári napi rutinját olvasta, nem tudom. Bennem az merült fel, hogy elég sok a közös vonás Mikulásban és bennem. És egyelőre még nem tudom eldönteni, hogy ennek örülnöm kellene-e vagy sem.

Képek: Santa Claus Office, Kodin Kuvalehti


Ha tetszett, amit olvastálfigyelmedbe ajánlom a Finland News blog többi írását.

Ha van kedved, tarts velem az Instagramon és a Facebookon is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s